Spoel de ontdooide octopus af onder de kraan. Snijd de peen, ui en bleekselderij in grove stukken. Snijd de bol knoflook horizontaal doormidden. Doe de octopus, de gesneden peen, ui, bleekselderij, knoflook, piment korrels, peperkorrels, laurierblad en tijm in een grote pan. Voeg de fles witte wijn en de 6 liter water toe. Gaar de octopus ongeveer 2 uur op laag vuur tot de octopus zacht voelt en het vocht is ingekookt. Zonodig tijdens het stoven water toevoegen.
Haal de octopus uit de pan en laat afkoelen. Bewaar de bouillon. Snijd de tentakels in dunne plakken. Zet een kruisje in de onderkant van de tomaten en haal het kroontje eruit. Dompel de tomaten in een pan kokend water en haal ze eruit als het vel begint los te laten. Haal de schil eraf en snijd ze fijn. Snijd de knoflook fijn en de sjalotten in kwarten.
Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de knoflook en de sjalotten aan. Voeg de tomatenpuree toe, en na een minuut ook de fijngesneden tomaten, 1 liter bouillon en de tomatensap. Breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens de octopus, 1 theelepel oregano, 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstok en 4 piment korrels toe. Kook het geheel ca 15 min tot de octopus mals is. Voeg 100 gr Manestra pasta toe en breng het al roerend aan de kook.
Giet alles over in een ovenvaste pan en zet de pan op 180 graden voor ongeveer 30 min in de oven tot de pasta gaar is. Hak de feta in kleine stukjes en de peterselie en de basilicum fijn. Voeg het toe aan het gerecht en roer even goed door.
0 reacties