De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Octopus stifado

In dit smaakvolle recept worden de groenten en octopus bereid in witte wijn.

45 min. voorbereidingstijd
Direct naar recept
Octopus

Bereidingswijze

Spoel de ontdooide octopus af onder de kraan. Snijd de peen, ui en bleekselderij in grove stukken. Snijd de bol knoflook horizontaal doormidden.  Doe de octopus, de gesneden peen, ui, bleekselderij, knoflook, piment korrels, peperkorrels, laurierblad en tijm in een grote pan. Voeg de fles witte wijn en de 6 liter water toe.  Gaar de octopus ongeveer 2 uur op laag vuur tot de octopus zacht voelt en het vocht is ingekookt. Zonodig tijdens het stoven water toevoegen.

Haal de octopus uit de pan en laat afkoelen. Bewaar de bouillon. Snijd de tentakels in dunne plakken. Zet een kruisje in de onderkant van de tomaten en haal het kroontje eruit. Dompel de tomaten in een pan kokend water en haal ze eruit als het vel begint los te laten. Haal de schil eraf en snijd ze fijn.  Snijd de knoflook fijn en de sjalotten in kwarten. 

Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de knoflook en de sjalotten aan. Voeg de tomatenpuree toe, en na een minuut ook de fijngesneden tomaten, 1 liter bouillon en de tomatensap. Breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens de octopus, 1 theelepel oregano, 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstok en 4 piment korrels toe. Kook het geheel ca 15 min tot de octopus mals is. Voeg 100 gr Manestra pasta toe en breng het al roerend aan de kook. 

Giet alles over in een ovenvaste pan en zet de pan op 180 graden voor ongeveer 30 min in de oven tot de pasta gaar is. Hak de feta in kleine stukjes en de peterselie en de basilicum fijn. Voeg het toe aan het gerecht en roer even goed door.

… dat eet hij niet. Is dit oud-Hollandse spreekwoord nog steeds van toepassing? 

In Wat De Boer Niet Kent gaan koks uit alle windstreken de uitdaging aan om onze nuchtere boerengezinnen eens wat anders voor te schotelen dan de Hollandse pot. Een week lang wordt de keuken van de boer overgenomen door hobbykoks en professionele chefs uit andere culturen. Zo krijgen de boeren bijvoorbeeld Surinaamse roti op maandag, Japanse teriyaki op dinsdag, Marokkaanse tajine op woensdag: lukt het de koks de culinaire horizon van de boer te verbreden? Of houdt het boerengezin het voortaan weer veilig bij een AVG'tje?
 

Miniatuurvoorbeeld

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.