De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

luchtige tomatenfocaccia

Zelf focaccia maken? Dat is makkelijker dan je denkt. Met dit supersimpele recept van Rutger Bakt maak je het zelf zonder te kneden. Tip: Geduld is je belangrijkste ingrediënt. 

30 min voorbereidingstijd
30 min oventijd
1440 min wachttijd
focaccia met tomaat en garnering als kaas en olijven

Een recept van

24Kitchen

24Kitchen logo

Rutger Bakt: ‘Met dit recept maak je een luchtige focaccia met tomaat die supersmaakvol is om twee redenen. Als eerste krijgt de focaccia extra veel smaak door de lange rijstijd. Hoewel het deeg snel gemaakt is, moet je dus wel even wachten voordat je het verder kunt verwerken. Maar geloof me, dit brood is het wachten meer dan waard!'

Bereidingswijze

Focacciadeeg voorbereiden (dag 1)

  1. Doe het water met het gist in een kom en roer door. Voeg de bloem, het zout en de olijfolie toe en meng alles met een spatel door elkaar. Dek de kom af en laat 30 minuten staan op kamertemperatuur. 

    Lekker bezig! Dat hoort zo in dit recept. 

  2. Voer vervolgens de eerste stretch & fold uit: trek met natte handen een deel van het deeg aan een zijkant omhoog en vouw het over zichzelf heen. Draai de kom een kwartslag en herhaal dit nog drie keer. Dek het deeg weer af en laat het opnieuw 30 minuten.  

  3. Herhaal de stretch & fold (dus het deeg aan alle 4 de kanten uittrekken en over zichzelf heen vouwen) en laat het deeg weer 30 minuten rijzen. Voer daarna de derde (en laatste) stretch & fold uit. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, nogmaals 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. 

  4. Zet het deeg vervolgens een nacht (tot 24 uur) in de koelkast. 

Focaccia afbakken (dag 2)

  1. Gebruik een bakvorm of braadslee van ongeveer 23 x 33 centimeter en vet deze goed in met olijfolie. Vet ook je handen licht in met olie. Haal het deeg met geoliede handen uit de kom en leg het in de vorm. Trek het voorzichtig uit tot het bijna de hele vorm bedekt.

  2. Besprenkel het deeg met extra olijfolie, dek de vorm af met plasticfolie en laat het op kamertemperatuur zo’n 3 uur rijzen. 

  3. Verwarm de oven voor op 230 °C. Druk het deeg met natte vingers op verschillende plekken in, om het kenmerkende focacciapatroon te creëren. 

  4. Verdeel de Looye Honingtomaten met de snijkant omhoog over het deeg. Besprenkel met nog wat extra olijfolie en strooi de rozemarijn en het zeezout erover. 

  5. Bak de tomaten focaccia in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer het brood zo vers mogelijk.

Welk bloem voor focaccia?

Voor een focaccia heb je bloem nodig met minimaal 12% eiwit, bijvoorbeeld (Amerikaanse) patentbloem of typo 00 pizzabloem. Met dit soort bloem zorg je ervoor dat je deeg extra elastisch en luchtig wordt.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker