Lamsstoof met saffraan en kaneel & Artisjokkensalade met olijven en citroen

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

20 minuten kooktijd
80 minuten totale tijd

Lamsstoof
Snijd het vlees in grove stukken. Pel en halveer de sjalotten. Pel en snijd de knoflook grof. Verhit een scheut olijfolie in de tajine en bak de gehalveerde sjalotten, knoflook, het vlees met de kaneel en saffraan circa 10 minuten.
Snijd de koriander grof. Snijd de tomaten in grove stukken. Voeg de koriander, tomaat en de gele rozijnen toe en schenk het water erbij.
Stoof de tajine in minstens 1 uur gaar. Serveer met grof brood.

Artisjokkensalade
Snijd de helft van de citroenen in plakjes en leg in een schaal met koud water. Snijd de artisjokharten in dunne plakjes/reepjes en leg ze in het citroenwater (dit is om verkleuring te voorkomen).
Pel en snijd de knoflook fijn. Verwijder met een scherp mesje het vruchtvlees van de gekonfijte citroenschil en snijd de schil heel fijn (het vruchtvlees gebruik je niet).
Pel de olijven van de pit af.
Verwarm een koekenpan en bak de knoflook zeer kort in de droge koekenpan. Voeg dan de olie, artisjokken, de gekonfijte citroen, olijven en de rasp van de andere helft van de citroen toe.
Hak de peterselie fijn en verwarm kort mee. Breng de salade op smaak met olijfolie, een beetje zout en eventueel nog wat citroensap. Serveer met grof Marokkaans brood.

Tip: Gebruik je liever verse artisjokken?
Maak ze dan schoon door het grootste deel van de bloem eraf te snijden, bijna tot op het hart. Pluk de buitenste blaadjes aan de onderkant eraf en snijd de steel eraf. Schil met een scherp mesje de artisjok nu als een appel. Schep met een lepel het ‘hooi’ eruit. Schil het artisjokhart rondom mooi bij. Snijd in dunne plakjes en leg in het citroenwater.

Ingredienten

4
Personen

Lamsstoof

  • 450 g lamsbout zonder bot
  • 4 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 el kaneelpoeder
  • 0.05 g saffraan
  • 1 bosje koriander
  • 2 rijpe vleestomaten
  • 4 el gele rozijnen
  • 200 ml water
  • 1 Marokkaans brood

Artisjokkensalade

  • 2 citroenen
  • 500 g artisjokharten (diepvries, of 8 verse artisjokken)
  • 3 teentjes knoflook
  • 0.5 gekonfijte citroen
  • 100 g zwarte rimpelige olijven met pit
  • frisgroene olijfolie
  • 0.5 bos bladpeterselie
  • 1 Marokkaans brood

Extra nodig

  • tajine
Geef je waardering
0