Chocoladecake
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de springvormen en bekleed de bodem met bakpapier.
Stap 2:
Roer de boter met suiker luchtig in de kom van de mixer. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg al draaiend de vanille en het zout toe. Meng de bloem, cacaopoeder en de baking soda. Zeef het bloemmengsel. Voeg nu in 3 gedeeltes het bloemmengsel en de karnemelk toe en meng door tot een egaal beslag.
Stap 3:
Verdeel het beslag over de springvormen. Bak de chocoladecakes in de oven in circa 25-30 minuten gaar. Verwijder de vormen en laat de cakes afkoelen op een taartrooster.
Druivenjam
Stap 1:
Laat de druiven, suiker en 2 el water in een pan op laag vuur in circa 20-25 minuten zacht worden.
Stap 2:
Pureer met de staafmixer fijn en schenk de massa door een zeef. Zet terug op het vuur en breng de druivenpuree aan de kook.
Stap 3:
Meng de maïzena met een beetje water tot een papje. Roer dit met een garde door de druivenmassa voor een stevige binding. Mocht de binding toch nog te weinig zijn, voeg dan nog iets maïzena toe. Zet het vuur uit en voeg het sap van de limoen toe.
Balsamico-karamel
Breng de suiker met balsamico aan de kook en kook circa 8-10 minuten. Meng voorzichtig de slagroom erdoor. Laat de karamel al roerend circa 15 minuten koken. Voeg de boter en het zout toe en roer totdat deze opgelost zijn. Laat de karamel afkoelen voor gebruik.
Zwitsersemeringue-botercrème
Stap 1:
Klop het eiwit met suiker au bain-marie op tot 60 °C zodat de suiker oplost.
Stap 2:
Klop het eiwit in de mixer verder koud en luchtig in de mixer. Snijd de boter in blokjes en voeg in gedeeltes toe aan het schuim. Klop tot een egale massa.
Stap 3:
Meng 1/3 van de balsamico door 1/3e van het eiwitschuim. Meng voorzichtig door. Schep de rest van het schuim in een spuitzak met glad spuitmondje. Bewaar de rest van de karamel voor later om de taart een drip-effect te geven.
Opmaak
Stap 1:
Leg de eerste chocoladecake op een taartplateau en spuit de balsamico-karamelschuim in een rand langs de cake. Schep de druivenjam bovenop de cake en verdeel tot aan de rand. Druk de tweede chocoladecake erop en druk stevig aan. Herhaal deze stappen voor de tweede laag. Plaats daarna de derde chocoladecake erbovenop.
Stap 2:
Spuit met de rest van het karamelschuim in banen langs de zijkant en bovenkant van de taart en smeer deze glad af. Zet de taart circa 3 uur in de koelkast om op te stijven.
Stap 3:
Nadat je de taart uit de koelkast hebt gehaald, lepel je de karamel langs de rand van de taart voor een drip-effect.
Stap 4:
Garneer de taart met vijgen, druiven en een druivenblad. Bestuif met poedersuiker.
Meld je aan en praat mee