De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

guinnesscakejes met chocolade en baileys

Yotam Ottolenghi en Helen Goh maken deze goddeiljke Guinnesscakejes met chocolade en Baileys uit hun boek Sweet.

40 MIN
Guinnesscakejes met chocolade en Baileys

Een recept van

Yotam Ottolenghi

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Deze goddeiljke Guinnesscakejes met chocolade en Baileys komen uit het boek Sweet van Yotam Ottolenghi & Helen Goh

Tip

We maken deze cakejes liefst in 8 minicakevormen van 9 x 6 cm aan de bovenkant en 7 x 4 cm aan de onderkant. Als u deze vormpjes gebruikt, heeft u een spuitzak nodig om de Baileyscrème erin te spuiten.

U kunt ook een springvorm van 18 cm kiezen. Als u dit doet, hoeft u alleen de ronde vorm te bekleden (en het papier er niet boven uit laten steken). Verleng ook de baktijd tot 40 minuten. Snijd het gebak als het gaar is horizontaal in twee lagen, besmeer de onderste laag met Baileyscrème en zet de bovenlaag erop. 

De ganache kan 3 dagen bij kamertemperatuur bewaard worden, als het daar tenminste niet al te warm is, of zet hem maximaal 2 weken in de koelkast. U kunt de cakes zonder de roomvulling in een goed gesloten trommel 3 dagen bewaren bij kamertemperatuur. Als de cakes gevuld zijn, moet u ze in de koelkast bewaren en ze binnen een dag eten.  

Het recept

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Vet de lange kant en de bodem van 8 minicakevormen in en bekleed ze met bakpapier. Laat het bakpapier 2 centimeter boven de randen van de vormpjes uitsteken, zodat je ze er later makkelijk uit kunt tillen. 

Doe de Guinness en de boter in een middelgrote pan en zet hem op halfhoog vuur. Roer rustig tot de boter is gesmolten, maar laat beslist niet koken. Zeef de cacao en de suiker samen boven de pan met boter en roer alles door elkaar; giet het mengsel in een middelgrote kom. Klop in een andere kom de zure room, de eieren en de vanille door elkaar en giet dit al roerend bij het Guinnessmengsel. Zeef de bloem met het zout en het zuiveringszout in een andere kom en klop dit ook door het Guinnessmengsel tot alles glad en goed vermengd is.

Giet het beslag in de vormen en bak de cakes 20 minuten of tot een in het midden van een cake gestoken spies er schoon uit komt. Haal de bakplaat uit de oven en laat de cakejes 10 minuten afkoelen voor u ze met behulp van het bakpapier uit de vormen tilt. Ga eerst met een mes tussen de smalle kant en het gebak om ze los te halen en zet ze op een taartrooster om ze helemaal koud te laten worden.

Klop voor de Baileyscrème de mascarpone en de Baileys met een handmixer als u die heeft, of met een garde door elkaar. Voeg de poedersuiker toe en blijf op lage snelheid kloppen tot alles is vermengd. Schakel de mixer halfhoog tot hoog en klop het roommengsel tot het dik genoeg is om uit te strijken. Zet de crème tot gebruik in de koelkast.

Snijd als de cakejes helemaal koud zijn met een klein snijmesje de bovenkant in het midden in, maar laat aan beide uiteinden 2 cm heel. Schep de Baileyscrème in een spuitzak met een spuitmondje van 1,5 cm doorsnee. Druk het spuitmondje aan het begin van de snee in elke cake en spuit er crème in tot deze eruit komt.

Doe voor de chocoladeganache de stukjes chocolade in een keukenmachine, hak ze fijn en zet opzij. Zet een kleine pan met de slagroom en de golden syrup op halfhoog tot hoog vuur. Neem de pan zodra er luchtbellen verschijnen – vlak voor de room gaat koken – van het vuur. Zet de keukenmachine weer aan met de chocolade erin, en voeg de hete room in een gelijkmatige straal toe. Blijf 10 seconden mixen en doe dan de boter erbij. Blijf mixen tot de ganache glad is en glanst. U kunt de ganache ook met de hand maken: zorg ervoor dat de chocolade fijn is gehakt voor u de slagroom en syrup verhit en in een geleidelijke stroom bij de chocolade giet.

Roer alles met een houten lepel tot de chocolade vrijwel gesmolten is en voeg de boter toe. Blijf roeren tot de ganache mooi glad is. Het maakt niet uit of u de ganache in een machine maakt of met de hand, maar schep de ganache met een pannenlikker in een andere kom en dek hem af met plasticfolie. Zet de kom opzij tot de ganache naar uw wens voldoende is opgestijfd: als u een dunne laag over de cake wilt strijken, kan de ganache nog vloeibaar over de cakes worden uitgegoten zodat ze met een gelijkmatige, lichte, glanzende laag zijn bedekt.

Laat de ganache voor een dikker smeerbare versie circa 2 uur bij kamertemperatuur opstijven voor u hem met een spatel of mes op de cakes aanbrengt. Schep circa 1 eetlepel ganache op elke cake: het is de bedoeling dat u de met room gevulde opening afsluit. Garneer met chocoladeschaafsel en serveer de cakes.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker