Knapperig van buiten en goed gevuld van binnen. Iedereen is wel bekend met deze Duitse broodsnack, maar wist je dat je pretzels goed kan vullen? Met dit recept maak je zelf de ambachtelijke hartige pretzel gevuld met vers stoofvlees.

Rudolph van Veen

Ingredienten

10
Personen

Draadjesvlees

  • 800 g runderstoofvlees
  • 2 el bloem
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 30 ml olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 fles rode wijn
  • 1 l water
  • 1 el mosterd
  • 1 el balsamico azijn

Vleesvulling

  • Bovenstaande hoeveelheid stoofvlees
  • 1/2 l vleesjus (afgekoeld)
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 1 el mosterd
  • 1 el appelstroop

Deeg

  • 250 g volkorenmeel
  • 6 g zout
  • 175 ml volle melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 70 g boter

Afwerking

  • 1 eidooier
  • 1 el melk
  • grof zeezout

Extra nodig

  • braadpan met deksel
  • bakpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 6 uur en 30 minuten

Draadjesvlees 

Stap 1: 
Bestrooi het vlees met bloem en bak het vervolgens aan beide kanten bruin. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Haal het vlees uit de pan en bak vervolgens de ui en knoflook aan. Voeg de specerijen en tomatenpuree toe en laat dit heel even meebakken. Blus af met de wijn en het water en voeg daarna de mosterd en de azijn toe. 

Stap 2: 
Doe nu het vlees weer terug in de pan, breng het tegen de kook en zet de deksel op de pan. Laat het vlees op laag vuur in circa 5 uur zachtjes gaar sudderen.  

Stap 3: 
Laat het draadjesvlees afkoelen en haal het vlees uit de pan. Pluk het vlees in kleine stukjes en verwijder alle stukjes zeen of vet. Giet de jus door een zeef en gooi het restant van ui en kruiden weg. 

Vleesvulling 

Stap 1: 
Smelt om roux te maken de boter in een pan en voeg dan in één keer de bloem toe. Laat de bloem op laag vuur gaar bakken in de boter totdat het mengsel een beetje wit-bruin is. Voeg dan de afgekoelde vleesjus toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de ragout op laag vuur enkele minuten koken zodat de bloem gaar kan worden en je een mooie dik gebonden saus hebt. 

Stap 2: 
Haal de pan van het vuur en voeg het vlees, mosterd en de appelstroop toe en roer goed door. Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper. Dek de vleesvulling af en laat volledig afkoelen en opstijven in de koelkast. 

Deeg 

Stap 1: 
Meng het meel met zout en stukjes boter. Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur (niet warmer!) en los het gedroogde gist erin op. 

Stap 2: 
Giet de melk bij het meel en kneed alles met de hand of met een keukenmachine tot een soepel deeg. Leg het deeg in een kom en laat het afgedekt met plasticfolie 30 minuten rijzen. (Je kunt het deeg ook een nacht in de koelkast laten rusten en rijzen.) 

Opbouw 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 190 °C. Rol het deeg uit tot een langwerpige plak van circa 75 cm lang en 20 cm breed. 

Stap 2: 
Verdeel de vleesvulling in een lange baan aan één kant van het deeg. Rol, vanaf de kant van de vulling, het deeg op. Laat het deeg bij de sluiting iets overlappen. 

Stap 3: 
Leg het gevulde deeg voorzichtig op een bakplaat met bakpapier in een pretzelvorm en zorg ervoor dat de naad aan de onderkant ligt. 

Stap 4: 
Druk de pretzel aan de bovenkant iets platter. Je kunt er ook heel zachtjes met je rolstok over rollen. Bestrijk met een mengsel van eidooier en melk en bestrooi met het zeezout. Bestrijk nogmaals met eistrijksel en bak de pretzel circa 25 minuten in de oven. 

TIP van Rudolph:  
Serveer de pretzel direct uit de oven want warm is hij het allerlekkerst.

 

Geef je waardering

12
Gevulde mega-pretzel
Gevulde mega-pretzel