De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

gevuld sterbrood met spek, spinazie, kaas en rösti

Breken, dippen en happen! Dit kerstbrood met spek en kaas mag niet ontbreken op jouw kersttafel.

40 min voorbereidingstijd
30 min oventijd
Gevuld sterbrood met spek, spinazie, rösti en mozzarella

Een recept van

Wim Ballieu

Wim Ballieu

"Een mooi kerstbrood mag niet ontbreken op tafel! Maak dit spektakelstuk een dag van tevoren en warm het hartige feestbrood voor serveren weer 10 minuten op."

Bereidingswijze

Gevuld sterbrood met kaas en rösti

  1. Strooi 15 gram zout in een grote beslagkom. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje en strooi hierin de gist. Voeg langs de rand van de kom 400 ml lauwwarm water toe, samen met de eieren en de boter. 

  2. Kneed in de keukenmachine of met de mixer tot een samenhangend deeg. Voeg extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten en rijzen op kamertemperatuur.

  3. Bak in een koekenpan zonder olie of boter de spekreepjes knapperig uit. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

  4. Laat in dezelfde pan de spinazie slinken en het vocht verdampen. Meng de spinazie met de rösti, de spekjes en de kaas. Breng op smaak met zout en peper.

    Vervang voor een winterse variant de spinazie door boerenkool of palmkool (cavolo nero).

  5. Verdeel het deeg in drie gelijke stukken. Rol elk stuk op een bebloemd werkvlak uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm doorsnede.

  6. Leg één lap op de met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de helft van de röstivulling over de deegcirkel, maar laat de rand vrij. Leg de tweede deeglap erop, druk zachtjes aan en verdeel de rest van de röstivulling erover. Dek af met de derde deeglap.

  7. Plaats een klein glas in het midden van het brood en snijd het deeg in 16 gelijke delen vanaf het glas naar de rand. Draai elk deel tweemaal om, om een stervorm te creëren. Verwijder het glas.

  8. Laat het deeg onafgedekt nogmaals 10 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor tot 200 ºC. 

  9. Bestrijk het deeg dun met olijfolie. Bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

    Bak het brood een dag eerder. Verpak het, zodra het brood is afgekoeld, in vershoudfolie. Bak het brood de volgende dag in een oven van 180 ºC in 8-10 minuten weer warm en knapperig. 

  10. Leg het brood op een schaal. Zet in het midden een schaaltje met de pesto. Breek stukken van het brood en dip in de pesto.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

4 reacties

Spekjes? Het is toch een vegetarisch recept?
Anja De Groot
10-12-2024
Hi,
Bedankt voor je oplettendheid. We hebben het recept aangepast!

Groeten,
Team-24Kitchen
24 kitchen
11-12-2024
Kan je het deeg een dag van te voren klaarmaken?
Jacqueline Hol
14-12-2024
Hi!
Je kunt het deeg tot 12-24 uur van tevoren in de koelkast laten staan. Haal het wel ongeveer 30-60 minuten van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen voordat je ermee verdergaat.

Groetjes,
Team-24Kitchen
24 kitchen
17-12-2024

Ook lekker