De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

feestelijke blije kip in zoutdeeg

Een heerlijk feestelijk paasgerecht.

60 MIN
Feestelijke blije kip in zoutdeeg

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

's Middags voorbereiden

Zoutdeeg

Meng bloem en zout in een grote kom, schenk er water bij en kneed tot een deeg. Pak het deeg in in plasticfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Citroensaus

Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig. Snijd de bleekselderij in kleine stukjes en fruit circa een minuut mee. Rasp er de schil van de citroen bij. Blus de groente af met witte wijn en citroensap en laat tot de helft inkoken (dit kan circa 10 minuten duren). Schenk de bouillon en slagroom er bij, breng aan de kook en laat circa 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen witte peper. Pureer de saus met de staafmixer en schenk door een bolzeef in een schone pan. (Bind de saus indien nodig met iets maïzena).

Maïskoekjes

Laat de maïs uitlekken. Schil de meiknol, snijd in plakken, repen en vervolgens in blokjes van 3 millimeter. Doe hetzelfde met de courgette, snijd plakken tot aan de zaadlijst. Snijd de lente-uitjes in kleine stukjes, spoel af met koud water, laat uitlekken. Snijd de zeekraal grof. Meng de gesneden groente en de maïs door elkaar. Klop de eieren los, voeg de bloem, een beetje zeezout en versgemalen peper toe en klop tot een glad beslag. Meng de groente door het beslag. 

Bewaaradvies: bewaar het beslag afgedekt met plasticfolie in de koelkast.

Bimi

Snijd 1 centimeter van de (harde) onderkant van de bimistelen. Blancheer de bimi circa 1 minuut in kokend water met een beetje zeezout. Giet de bimi af en spoel koud.

Bewaaradvies: bewaar de bimi, afgedekt met plasticfolie in de koelkast.

's Avonds afmaken

Blije kip in zoutdeeg

Verwarm de oven voor op 195 °C. Verdeel het deeg in twee stukken. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Rol een stuk deeg uit tot een lap van circa 3 millimeter dik en leg op een bakplaat bekleed met een bakmatje. Leg in het midden van de deeglap de helft van de tijm en rozemarijn. Pel de sjalotten en knoflook, halveer ze over de lengte en vul de kip hiermee. Bestrooi de kip aan de binnenzijde met zeezout en bestrijk de buitenkant met olijfolie. Leg de kip met de borstzijde omhoog op de deegcirkel met kruiden en verdeel de resterende kruiden over de borst en tussen de poten.  Rol het tweede stuk deeg uit tot 3 millimeter dikte en leg over de kip. Druk het deeg aan alle kanten voorzichtig aan zodat de kip goed is verpakt. Snijd het overtollige deeg aan de zijkanten weg en druk het plat met een vork. Decoreer de kip met resterende stukjes deeg. Bestrijk het deeg licht met olijfolie. Bak 50 minuten in de oven. (Controleer eventueel met een kernthermometer op 75 °C) en laat 5 minuten rusten.

Maïskoekjes

Verhit een koekenpan met olijfolie, schep lepels maïs-groentebeslag in een met olie ingevette ringvorm en bak de koekjes om en om in 2-3 minuten goudgeel.

Bimi

Verhit een koekenpan met iets olijfolie en rooster de bimi op laag vuur warm.

Opmaak bord

Verdeel de maïskoekjes over het bord. Leg er bimi op. Schep er citroensaus erlangs en erop. Presenteer de kip op een grote schaal en snijd aan tafel met een (kartel)mes de bovenzijde open. Presenteer de overige citroensaus in een sauskom op tafel.

Klassieke Amfoor wijn van Gruner Veltiner

Steeds vaker zie je wijnboeren, soms voor de grap en soms serieus, hele oude wijntechnieken toepassen. Dat is ook gedaan bij deze Oostenrijke Gruner Veltliner. Deze wijn is gemaakt in een grote stenen amfoor zoals dat honderden jaren geleden gebeurde. Het is simpelweg een kwestie van druiven oogsten, vervolgens de druiven met steeltjes en al eraan in de stenen kruik in de grond stoppen en dan maar een half jaar wachten tot het vanzelf wijn geworden is. Een beetje op goed geluk wijn maken eigenlijk. Leuk om eens te proberen en te proeven.

Wil je liever iets nieuwerwets? Serveer dan gewoon een lekkere, goed droge Gruner Veltliner uit Oostenrijk bij dit gerecht. Ze zijn in allerlei prijscategorieën verkrijgbaar, dus voor ieder wat wils op de paastafel.

De beleving van uit eten gaan met je vrienden, maar dan in je eigen huis? Een chef hiervoor uitnodigen is niet meer nodig. Vanaf nu ben jij chef, sommelier en gastheer of -vrouw tegelijk! Je vrienden weten niet wat ze overkomt als jij een indrukwekkend 3-gangenmenu op tafel tovert.

Meesterkok Angélique Schmeinck deelt haar culinaire geheimen met jou en geeft tips en tricks voor een perfect menu. Voor- hoofd- en nagerecht; je bord tot in de puntjes verzorgd en de smaken perfect gecombineerd. Indrukwekkend, terwijl jij er echt niet veel moeite voor hoeft te doen. Dat weet jij, maar dat hoeven je vrienden niet te weten…It’s time to impress your friends! 

 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker