De zomer is niet compleet zonder ijs. Een extra goede reden om deze ijstaart te maken.

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

12
Personen

Cakebeslag

  • 210 g boter
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 3 g zout
  • 200 g Eieren (4 stuks)
  • 180 g patentbloem
  • 20 g pure chocolade
  • 20 g patentbloem

Chocoladeparfait

  • 50 g kristalsuiker
  • 125 g Eidooiers (ongeveer 6 stuks)
  • 125 g Ei (2 à 3 stuks)
  • 3 g gelatineblaadjes
  • 300 g slagroom
  • 200 g pure chocolade

Geroosterde hazelnoten

  • 200 g hazelnoten

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Cakebeslag

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 165˚C. Schraap het merg uit het vanillestokje. Neem een ruime kom en klop hierin de boter met de basterdsuiker, het vanillemerg, en het zout tot het romig en luchtig is. Voeg een voor een de eieren toe. 

Stap 2: 
Zeef de bloem in een andere kom en spatel door het beslag. Hak de chocolade en meng dit door de 20 g bloem en schep dit door het beslag. 

Stap 3: 
Vet een cakeblik van 25 cm in met wat boter en bekleed met bakpapier. Giet het beslag in het cakeblik en bak in de oven voor ongeveer 40-50 minuten of tot een houten prikker er schoon uit is gekomen. Laat de cake voor ongeveer 5 minuten afkoelen in de vorm voor je het uitstort op een cakerek. Laat daar verder afkoelen. 

Chocoladeparfait 

Stap 1: 
Week de gelatine in een kom voor 5 min. Klop ondertussen de slagroom lobbig. Smelt de chocolade au-bainmarie.  

Stap 2: 
Meng in een andere kom de suiker en eidooiers en verwarm au-bainmarie tot 40 ˚C. Haal weg van de warmte en klop tot het luchtig is en de kom niet meer warm aanvoelt. 

Stap 3: 
Zet een steelpannetje op heel laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en smelt deze in het pannetje. Roer de gelatine nu door het eimengsel en voeg de gesmolten chocola hieraan toe. Spatel het geheel door en spatel als laatste de lobbige slagroom erdoor. 

Hazelnoten
Verwarm de oven voor op 160˚C. Doe de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze ongeveer 15 minuten. Laat afkoelen en hak dan fijn.  

Serveren 

Stap 1: 
Bekleed een ronde vorm met plasticfolie. Giet 1/3e van de parfait in de kom en beleg met een laag cake maar houd ruimte over bij de rand. Giet weer 1/3 van de parfait in de kom en zet dit voor een aantal minuten in de koelkast. 

Stap 2: 
Beleg opnieuw met een laag cake en het laatste deel van de parfait. Zet wanneer nodig weer in de koelkast. Beleg nu met nog een laag cake. Dit wordt de bodem. Laat de cake in de vriezer goed hard worden en bedek hem vlak voor serveren met de geroosterde hazelnoten. 

Geef je waardering

15
IJSTAART MET HAZELNOOT.jpg
IJSTAART MET HAZELNOOT 3.jpg