De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

chocolade-ijstaart met hazelnoten

De zomer is niet compleet zonder ijs. Een extra goede reden om deze ijstaart te maken.

90 MIN
IJSTAART MET HAZELNOOT.jpg

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

Bak met Miljuschka

De zomer is niet compleet zonder ijs. Een extra goede reden om deze ijstaart te maken.

Bereidingswijze

Cakebeslag
1) Verwarm de oven voor op 165˚C

2) Voeg de zachte boter met de basterdsuiker toe aan de mengkom van de keukenmachine en doe hier een snufje zout bij. Klop tot dit luchtig en romig is. Voeg nu een voor een de eieren toe.

3) Zeef de bloem en spatel dit door het beslag heen.

4) Hak de pure chocola in stukken en meng dit even met de 20 g bloem. Schud het even goed om zodat de chocola een laagje bloem om zich heeft. Schep de chocola ook door het beslag heen.

5) Vet een 25 cm cakeblik in en bekleed daarna met bakpapier. Doe het beslag hierin en bak de cake voor 40-50 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.

Chocoladeparfait 
1) Om de chocoladeparfait te maken begin je met het weken van de gelatine in koud water voor ongeveer 5 minuten. Terwijl de gelatine weekt klop je de slagroom tot die mooi lobbig is.

2) Zet een kleine steelpan met water op en zet hier een hittebestendige kom op die het water net niet raakt. Breng het water aan de kook en breek de chocola in de kom. Smelt de chocola au bain-marie tot mooi glad. Laat afkoelen.

3) Laat je steelpannetje staan en neem een schone kom waarin je de suiker en het eigeel en de eieren met elkaar mengt. Dit verwarm je au bain-marie tot 40 graden. Haal dan van het vuur en klop het mengsel tot de kom niet meer warm aanvoelt.

4) Maak hetzelfde steelpannetje schoon en droog en zet op heel laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en smelt die met het aanhangend water in het steelpannetje. Haal dan meteen van het vuur. Dit mag echt niet te heet worden. Roer de gelatine nu door je eiermengsel en voeg hieraan de afgekoelde gesmolten chocola toe. Spatel het geheel door tot mooi gemengd en voeg als laatste de slagroom toe die je ook weer erdoor heen spatelt.

Serveren
1) Bekleed een ronde kom met plastic folie. Doe dit zo strak mogelijk. Giet nu 1/3 van de chocoladeparfait in de kom en hierop komt 1 laag van de cake. Zorg dat de cake niet tegen de zijkant aan komt.

2) Dit herhaal je drie keer en je eindigt met de cake. De volgorde is dus parfait/cake/parfait/cake/parfait/cake.De laatste plak cake wordt straks de bodem van je taart. Om te voorkomen dat de cake gaat zinken is het handig om tussen de lagen door de parfait even in de koeling te zetten om op te stijven. Laat de cake in de vriezer goed hard worden en bedek hem vlak voor serveren met de hazelnoten.

Miljuschka gaat opnieuw op reis en deze keer laat ze de wondere wereld zien van het bakken. En extra leuk: ze laat zien dat ook jij thuis heel simpel een heerlijk baksel uit de oven kan toveren.

 

Bak met Miljuschka

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker