De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bûche de noël

Bûche de Noël is dé perfecte afsluiter voor een kerstdiner. In Miljuschka Masterclass Kersteditie laat Miljuschka zien hoe je deze klaarmaakt.

60 min voorbereidingstijd
120 min oventijd
Bûche de Noël uit het programma Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Bûche de Noël, ook wel bekend als een kerstboomstronktaart, of een cakerol. Maar niet zomaar één. Nee, eentje met meringue paddenstoelen en een heerlijke chocoladecake."

Bereidingswijze

Bûche de Noël

  1. Verwarm de oven op 220 °C (hetelucht 200 °C). Bekleed de bakplaat met bakpapier. 

  2. Klop de eiwitten stijf met nog 1 mespunt zout. Voeg dan lepel-voor-lepel de suiker toe. Klop door tot het glanst. 

  3. Klop met de mixer op de laagste stand kort de eidooiers erdoor. Zeef de bloem, maïzena en 2 el cacao erboven en spatel er kort door. 

  4. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat en bak de cake in 8-10 minuten gaar. De bovenkant is iets krokant.

  5. Leg een schone theedoek op je werkblad en bestrooi met 2-3 el cacao. Stort de cake erop en trek voorzichtig het bakpapier eraf.

  6. Rol de cake met de theedoek op en laat 10 minuten opgerold liggen. Rol uit en laat afkoelen.

  7. Hak de chocolade grof. Smelt au-bain-marie en bestrijk het malletje met hulstvormpjes met de chocola. Laat de chocolade stollen en druk uit de mal.

  8. Klop de slagroom stijf en spatel de kastanjepuree erdoor. Verdeel het mengsel over de cake maar laat een rand van 2 cm vrij. 

    Je kunt ook roomkaas als vulling gebruiken, waardoor de binnenkant van je Buche de Noel lichter van kleur wordt 

  9. Rol de cake op en eindig met de naad aan de onderkant. Leg de bûche op een schaal en bestuif licht met cacao. Garneer de bûche met de meringuepaddenstoelen en hulstblaadjes.

    De meringuepaddenstoelen kun je een dag van tevoren maken. Je kunt de garnering ook weglaten en de bûche alleen versieren met chocoladehulstblaadjes van een goede banketbakker.

Optioneel: Meringuepaddenstoelen

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C). Bekleed de bakplaat met bakpapier. 

  2. Verdeel de kristalsuiker over de bakplaat en zet 5-10 minuten in de oven tot de randen gaan smelten. Houd dit goed in de gaten. Haal de suiker uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 90 °C (hetelucht 80 °C). 

  3. Klop het eiwit met de mixer met 1 mespunt zout stijf. Voeg, al kloppend, lepel-voor-lepel de hete suiker toe. 

  4. Klop zo lang door tot de meringue helemaal glad is en je geen suikerkristallen meer voelt of proeft. 

  5. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat paddenstoelensteeltjes en -hoedjes. 

  6. Bak de meringue in het midden van de oven in ca. 1 uur en 15 minuten gaar. Zet de oven uit en laat de steeltjes en hoedjes nog minimaal 30 minuten in de oven drogen. Laat helemaal afkoelen. 

  7. Bevestig door middel van een tandenstoker of cocktailprikker de steeltjes en de hoedjes van de meringuepaddenstoelen met elkaar. Bestrooi licht met de cacao.

Wijntip bij Bûche de Noël?

Een zoete, mousserende wijn zoals een demi-sec Champagne of een Moscato d'Asti. De zoetheid en bubbels van deze wijnen passen goed bij het chocolade- en cakekarakter van het nagerecht en zorgen voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.  

Miniatuur

Welk bier drink je bij Bûche de Noël?

Overweeg een donker bier met tonen van chocolade en karamel, zoals een porter of een bockbier. Deze bieren passen goed bij het chocoladekarakter van het nagerecht en bieden een smakelijke combinatie.  

Miniatuurvoorbeeld

Welk alcoholvrij drankje bij Bûche de Noël?

Serveer een warme chocolademelk met een vleugje kaneel of een vanille latte. Deze dranken passen goed bij het chocoladekarakter van het nagerecht en bieden een heerlijke afsluiting van de maaltijd.  

chocolademelk

In Miljuschka Masterclass Kersteditie deelt Miljuschka de gouden tips voor een onvergetelijke en geslaagd kerstdiner.

Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

1kg suiker kan niet kloppen… Was geen cake en niet droog te krijgen…
Bianca van Bilzen
25-12-2024
Hi,
Bedankt voor je oplettendheid. We hebben het recept herzien en aangepast!

Groetjes,
Team-24Kitchen
24 kitchen
07-01-2025

Ook lekker