Bramentaart
-
Doe de bramen met 100 g van de kristalsuiker in een ruime steelpan en breng aan de kook. Laat op laag vuur 5 minuten koken tot de suiker helemaal is opgelost en de bramen superzacht zijn.
-
Pureer het mengsel met de staaf- mixer tot een gladde puree en schenk het door een zeef. Laat de gezeefde bramenpuree afkoelen tot kamertemperatuur.
-
Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht 160 °C). Bekleed de bakplaat met bakpapier.
-
Splits de eieren en klop de eiwitten met 50 g kristalsuiker en een mespunt zout stijf tot glanzende pieken.
-
Klop de eidooiers met de rest van de suiker in ca. 4 minuten lichtgeel en luchtig met de (staande) mixer.
-
Zeef de bloem en de speculaaskruiden boven de eidooiers en spatel het er zo luchtig mogelijk door.
-
Spatel vervolgens de eiwitten er zo luchtig mogelijk door. Verdeel het beslag over de bakplaat en strijk glad.
-
Bak het biscuit in het midden van de oven in ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Laat het 5 minuten afkoelen en bestuif het licht met een beetje poedersuiker.
-
Leg een theedoek op het biscuit en keer om met bakplaat en al. Trek voorzichtig het bakpapier eraf.
-
Rol de cake vanaf de korte kant voorzichtig op met behulp van de theedoek. Laat de cake in ca. 20 minuten helemaal afkoelen.
-
Ontrol de cake en snijd hem in drie gelijke stroken, snijd de randjes netjes bij. Doe dit met een lang mes of een pizzasnijder en een liniaal.
-
Klop de boter met het vanille-extract licht en luchtig met de (staande) mixer. Voeg lepel-voor-lepel de 500 g poedersuiker toe. Mix 5 minuten tot de poedersuiker helemaal is opgelost.
-
Voeg lepel-voor-lepel de mascarpone toe. Mix weer 5 minuten. Weeg 150 g van de bramenpuree af en mix die kort door de botercrème.
-
Bestrijk 1 strook van de cake met een dunne laag bramencrème en rol voorzichtig op. Bestrijk nog een strook met bramencrème en rol die er verder tegenaan. Herhaal met de derde cakestrook.
-
Zet de bramentaart op een etagère of mooi bord en bestrijk de taart rondom met bramencrème.
-
Laat de taart 1 uur opstijven in de koelkast. Schenk de rest van de bramenpuree over de taart en garneer met extra bramen.
0 reacties