De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bramentaart

Op zoek naar een uitdaging? Probeer dan deze bramentaart uit het programma Miljuschka Masterclass Kersteditie te maken voor het kerstdiner!

120 min voorbereidingstijd
15 min oventijd
120 min wachttijd
Bramentaart uit het programma Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Als je van een uitdaging houdt, is deze bramentaart perfect voor jou. Deze taart bevat meerdere lagen en deze zijn niet bovenop elkaar gestapeld, maar in elkaar gerold met daar tussen heerlijke luchtige crème."

Bereidingswijze

Bramentaart

  1. Doe de bramen met 100 g van de kristalsuiker in een ruime steelpan en breng aan de kook. Laat op laag vuur 5 minuten koken tot de suiker helemaal is opgelost en de bramen superzacht zijn. 

  2. Pureer het mengsel met de staaf- mixer tot een gladde puree en schenk het door een zeef. Laat de gezeefde bramenpuree afkoelen tot kamertemperatuur.

  3. Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht 160 °C). Bekleed de bakplaat met bakpapier. 

  4. Splits de eieren en klop de eiwitten met 50 g kristalsuiker en een mespunt zout stijf tot glanzende pieken. 

  5. Klop de eidooiers met de rest van de suiker in ca. 4 minuten lichtgeel en luchtig met de (staande) mixer. 

  6. Zeef de bloem en de speculaaskruiden boven de eidooiers en spatel het er zo luchtig mogelijk door. 

  7. Spatel vervolgens de eiwitten er zo luchtig mogelijk door. Verdeel het beslag over de bakplaat en strijk glad.

  8. Bak het biscuit in het midden van de oven in ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Laat het 5 minuten afkoelen en bestuif het licht met een beetje poedersuiker. 

    Met een simpele truc kan je controleren of je biscuit gaar is. Druk er voorzichtig op met je vingers. Veert het terug? Dan is je biscuit gaar.

  9. Leg een theedoek op het biscuit en keer om met bakplaat en al. Trek voorzichtig het bakpapier eraf.

  10. Rol de cake vanaf de korte kant voorzichtig op met behulp van de theedoek. Laat de cake in ca. 20 minuten helemaal afkoelen. 

  11. Ontrol de cake en snijd hem in drie gelijke stroken, snijd de randjes netjes bij. Doe dit met een lang mes of een pizzasnijder en een liniaal.

  12. Klop de boter met het vanille-extract licht en luchtig met de (staande) mixer. Voeg lepel-voor-lepel de 500 g poedersuiker toe. Mix 5 minuten tot de poedersuiker helemaal is opgelost. 

  13. Voeg lepel-voor-lepel de mascarpone toe. Mix weer 5 minuten. Weeg 150 g van de bramenpuree af en mix die kort door de botercrème.

  14. Bestrijk 1 strook van de cake met een dunne laag bramencrème en rol voorzichtig op. Bestrijk nog een strook met bramencrème en rol die er verder tegenaan. Herhaal met de derde cakestrook.

  15. Zet de bramentaart op een etagère of mooi bord en bestrijk de taart rondom met bramencrème.

  16. Laat de taart 1 uur opstijven in de koelkast. Schenk de rest van de bramenpuree over de taart en garneer met extra bramen.

Wat voor wijn bij een bramentaart?

Een dessertwijn, zoals een rode port of een late harvest Zinfandel, kan goed samengaan met bramentaart. Deze wijnen hebben de juiste zoetheid en de complexe smaken om de rijke fruitige smaken van de taart aan te vullen. 

Miniatuur

Welk bier is lekker bij een bramentaart?

Een donker bier, zoals een stout of een porter met chocoladetonen, kan een interessante combinatie vormen met de bramentaart, vooral als er chocolade-elementen in het dessert aanwezig zijn. De rijke en geroosterde smaken van het bier kunnen harmoniëren met de zoetheid van de bramentaart.  

Miniatuurvoorbeeld

00 tip bij bramentaart

Een chocolademelk of een bosvruchten smoothie kunnen heerlijke alternatieven zijn. Ze bieden smaken die passen bij de bramentaart zonder alcohol. 

Miniatuurvoorbeeld

In Miljuschka Masterclass Kersteditie deelt Miljuschka de gouden tips voor een onvergetelijke en geslaagd kerstdiner.

Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker