Nieuw in de boekwinkel is Anthony Bourdain's Beter wordt het niet. Na 10 jaar is dit zijn eerste kookboek met een schat aan recepten, verzameld na meer dan veertig jaar professioneel koken en de wereld over reizen. Het unieke boek is bestemd voor elke thuiskok, met recepten en gerechten die Anthony tijdens zijn reizen heeft leren kennen. In het boek staan de meest uiteenlopende gerechten, van linguine met venusschelpjes tot Portugese inktvis- en octopussoep, en de prachtige foto's (gemaakt door Bobby Fisher) halen het water uit de mond!
Bij 24Kitchen kennen we Anthony natuurlijk al lange tijd, onder andere door zijn verslavende programma's waarin hij eten combineert met reizen en verschillende culturen. Je koopt Beter wordt het niet (uitgegeven door Carrera Culinair) voor €29,99 bij Bol.com of de betere boekhandel.
Vietnamese Bánh Mì
Net als bij de po’boy, is het belangrijkste onderdeel van een bánh mì het brood. Het ziet eruit als een Franse baguette, maar de tarwebloem voor het deeg wordt gemengd met rijstebloem, waardoor het luchtiger, krokanter en vochtbestendiger is. En dat komt goed van pas bij dit zalige, maar nogal natte vleesbeleg.
Als je het geluk hebt op een plek te wonen met een Vietnamese bakkerij, zoals Dong Phuong in New Orleans, moet je je brood natuurlijk daar halen. Zo niet, dan kun je net als bij de po’boys voor lichtgewicht ‘Italiaanse’ of ‘Franse’ broodjes gaan. De vorm klopt niet helemaal, maar de textuur komt in de buurt. Je kunt voor deze sandwich natuurlijk een bakje paté kopen, maar het is echt een fluitje van een cent om deze superzachte levervinaigrette zelf te maken.
Kruid de levertjes met een flinke snuf peper en zout. Verhit 2 eetlepels boter in een grote hapjespan met dikke bodem. Leg de levertjes in de pan, bak ze circa 3 minuten aan elke kant tot ze mooi dichtgeschroeid zijn, en doe ze met een keukentang over in een blender.
Blus de pan af met wijn en azijn, en schraap met een houten lepel de aanbaksels van de bodem los. Neem de pan zodra de scherpe geuren van de alcohol en azijn verdwenen zijn van het vuur, giet de inhoud bij de levertjes en schenk er met draaiende motor scheutjes olie bij tot je een gladde puree hebt. Doe die over een kom, laat afkoelen, proef en breng zo nodig op smaak. Als het goed is, heb je ongeveer 500 milliliter dunne paté.
Roer de resterende boter – die inmiddels op kamertemperatuur is – en de mayonaise in een schone kom dooreen. Bestrijk de broodjes met een beetje van het mayonaisemengsel en een laagje leverpuree. Beleg ze met plakjes Smac en strooi er wat do chua, pepertjes en koriander over. Maak af met een scheutje sojasaus, klap de broodjes dicht en serveer ze meteen.
0 reacties