Wat is wokken?

Wokken is een bereiding, waarbij je vlees, vis of groenten op hoog vuur snel gaart. Hierdoor schroeit vlees of vis snel dicht en behoudt de smaak en sappen, en groenten blijven knapperig, kleurrijk en behouden hun vitaminen. De ideale maaltijd dus!

Hoe doe je dat?

Wokken is niet moeilijk. Volg één van onze recepten ga zelf aan de slag:

Verwarm de wok tot hij goed heet is, sommige gaspitten hebben zelfs een speciale ‘wokpit’. Verhit 2 tot 3 eetlepels olie in de pan en gaar als eerste het vlees of de vis (of tofu of tempeh). Snij groenten (zoals paprika, peultjes, courgette, broccoli, prei, uien, champignons, maïs, sojascheuten) en wok tot de groenten beetgaar zijn. Nu kun je extra smaken toevoegen, zoals kruiden en specerijen, (wok)sauzen of een ei erdoorheen roeren. Wok nog circa een minuut mee en serveer met noedels, mie, mihoen of rijst.

Voordelen van wokken

  • Je gebruikt heel veel verse ingrediënten.
  • Door de korte verhitting behouden de ingrediënten die je gebruikt hun smaak en voedingsstoffen.
  • Door kleine variaties (het gebruik van kruiden en specerijen of door een andere saus toe te voegen) heb je meteen een heel ander gerecht!
  • In wokgerechten kun je veel verschillende groenten met elkaar combineren. Ideaal dus om restjes uit de koelkast op deze manier op te maken.

Inspiratie

Behoefte aan een beetje inspiratie? Van vegetarisch tot kip of vis: alles is mogelijk! Probeer ook eens één van deze gerechten (klik op de foto's voor de bijbehorende recepten):