Door de stamppot, in de oven of opgebakken met zalm: spruiten zijn veelzijdig en gezond. Toch is de spruit de schrik voor zowel jong en oud. Hoe kan het toch dat zoveel mensen niet van spruiten houden?

Voedingswetenschapper aan de Londen Bank University, Adam Cunliffe, legt uit dat aversie tegen een bepaald voedingsmiddel meestal te wijten valt aan een negatieve gebeurtenis in het verleden. In een interview met Cosmopolitan vertelt hij dat we tijdens onze geboorte niet veel meer lusten dan moedermelk en zoete smaken. De bittere spruit staat daar haaks op.

Dit brengt ons terug bij reden 1: de negatieve connotatie uit het verleden. Waarschijnlijk hebben we de aversie ontwikkeld toen we als kind bitter eten moesten opeten van onze ouders, waaronder spruiten. Zij wisten immers dat ze gezond voor ons waren.

Wat ons brengt bij reden 2: dat we niet van bittere smaken houden komt door ons bescherminsgmechanisme. Bitter voedsel in de natuur is meestal giftig. Daar staat tegenover dat de bittere voedingsmiddelen die wel goed voor ons zijn vaak hoge voedingswaarde hebben. 

Toch nog maar een keer proberen dan?