Calamares komt van het Spaanse woord calamar, wat inktvis betekent. In Spanje worden calamares steevast van pijlinktvis gemaakt. Hiervoor wordt het tubevormige bovenlijf van de pijlinktvis inclusief de tentakels in ringen gesneden.

Hierna worden de inktvisringen en tentakels gepaneerd, gefrituurd en belanden ze op jouw bord met een schijfje citroen en eventueel een dipsaus. Een heerlijk, simpel gerecht wat over de hele wereld bekendheid heeft vergaard.

                                                               Zelf maken?
                                          Hier delen we drie recepten

Anus van een varken

Waar de Nederlandse variant uit het vriesvak precies uit bestaat was tot voor kort onduidelijk. Zo ging er een hardnekking gerucht rond dat de inktvisringen gemaakt werden van varkensanussen. Hier bleek niets van te kloppen. Waar ze wél van gemaakt worden zocht de Keuringsdienst van Waarde uit.

Nederlandse calamares uit het vriesvak worden bijna altijd gemaakt van de dosidicus gigas. Dit is een enorme pijlinktvis die wordt gevangen in de stille oceaan. De ringen worden enerzijds gestanst (uitgedrukt) uit het enorme bovenlijf wat ringen van precies dezelfde grootte oplevert.

Anderzijds worden de ringen gemaakt door inktvisvlees te vermalen en daar verschillende ingrediënten (vis, zetmeel, smaakversterks etc) aan toe te voegen. Dit mengsel wordt daarna in perfecte ringen geperst. 

Hoe kun je ze onderscheiden?

Onderscheiden van de échte calamares en de namaakvariant is makkelijk. De namaakcalamares hebben weinig weg van inktvis en smaken vaak bloemig door de toevoeging van zetmeel. Daarnaast zie je het aan de vorm van de ringen. De namaakvariant is altijd perfect rond en dezelfde grootte. Bij echte calamares zijn de ringen nooit even groot omdat het lijf van de pijlinktvis kegelvormig is. Bij dit traditionele gerecht worden ook altijd de tentakels geserveerd.