Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Groothandel Termont en Thomaes maakte vorig jaar 700 ton kikkererwten klaar voor verwerking voor de Nederlandse markt, vertelt Heidi Vercraeye in de uitzending. 

Een enorme berg peulvruchten, die aangeeft hoe verzot de consument is op de hummus. In de supermarkt en op de markt zijn heel veel verschillende soorten te vinden.

Maar echte hummus, wat is dat, vroegen de makers van de Keuringsdienst van Waarde zich af. Stel die vraag aan Israëliers, Turken, Marokkanen of Libanezen en het antwoord luidt iets in de trant van: een gerecht met gemalen kikkererwten erin. Er hoort sesampasta ofwel tahin in. Niet veel meer, behalve wat kruiden en specerijen. 

Variant

Zo maakten de Marokkaanse marktkoopmannen van Deli Fresh Delicatessen ook hun hummus. Maar de Nederlander ontdekte het smeersel en nu hebben ze ook  een versie met gegrilde uien. En een pikante variant. En zelfs eentje met mango. 

In de supermarkten zijn nog veel meer soorten te vinden. Want voor veel Nederlanders is hummus een generiek woord dat bijna elk smeersel voor op brood of op een toastje kan zijn. 

Veel van die verschillende smaken, met meer dan alleen kikkererwten, komen uit Zaandam. Maza maakt hummus naar eigen zeggen ‘volgens authentiek recept en bereidingswijze’. Toch vallen die smaakjes zoals met pompoen, artisjok, zongedroogde tomaat, vijg & cranberry en groene curry niet overal in de smaak.

Lees ook: Hummus met zhuk en harissa >

Het toppunt is misschien wel chocolade-hummus. Niet van de Maza-fabriek, maar een variant die Albert Heijn deze zomer introduceerde. Guy Mozes van Sir Hummus in Amsterdam reageert netjes als hij de exotische smaakjes ziet. Hij zegt niets lelijks over het zoete chocoladesmeersel, maar houdt het bij een onderkoeld: "Dit is een product dat mensen in het Midden-Oosten zouden afkeuren."

De hummus van Sir Hummus bevat naast kikkererwten en sesampasta weinig anders. Ook geen olie. Die zit volgens Mozes van nature in de sesampasta. Niet nodig om daar nog iets aan toe te voegen.

Hummus, zeker verse, bestaat uit maar weinig ingrediënten. Verslaggever Ersin Kiris belt tijdens zijn bezoek aan de Maza-fabriek naar zijn moeder, want de hummus smaakt anders dan die zij vroeger maakte. 

Kiris vraagt zijn moeder om het recept. Want in de hummus uit Zaandam zit raapolie. Als hij ophangt, zegt hij tegen Felicia De La Houssaye, dat zijn moeder geen olie gebruikt. "Dat is dan het verschil. Wij vonden dit met onze raapolie het beste", reageert de Maza-marketingmanager. 

Vernederlandsen

Hoe authentiek het smeersel is, dat vraagt Kiris zich in alle ernst af. "Volgens Zaans recept, maar niet authentiek", vindt hij. De Maza-manager reageert ongemakkelijk. "Wij vernederlandsen het."