Peper-en-zout-calamaris
Verhit de olie in een ruime pan. Meng het zelfrijzend bakmeel met het maïsmeel. Snijd de pijlinktvissen in veel schijfjes zonder volledig door te snijden. Doop de pijlinktvissen en tentakels in het meel en frituur circa 1 minuut in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Snijd een citroen in parten en serveer bij de calamari.
Gember-knoflook calamaris
Maak de inktvis schoon door de kop met de tentakels eraf te snijden. Verwijder het inktzakje en de ogen. Verwijder het paarse vlies en trek de balein eruit. Snijd de vleugels en tentakels in stukjes. Spoel de buis en vleugel grondig en verwijder de huid, gooi de oneetbaar stukjes weg. Verwarm olijfolie in een pan. Pel en snipper de ui. Schil de gember en hak de gember fijn. Hak de knoflook. Snijd de tomaat in stukken. Pers de citroen. Bak de ui zacht en voeg de gember toe. Bak tot de gember knapperig is. Karamelliseer de knoflook en voeg de vleugels, tomaat en citroensap toe. Haal de vleugels eruit en zet apart. Besprenkel de inktvisbuizen met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Gril de inktvisbuizen in de koekenpan circa 1 minuut per kant. Snijd in ringen en voeg de ringen toe aan de ui, gember en knoflook. Laat circa 2 minuten koken.
Romige cassave
Verwarm water in een pan met een beetje zout. Schil de cassave en snijd in dikke stukken. Kook de cassave met het deksel op de pan circa 30 minuten. Verhit een andere pan met room, piri piri en gedroogde peterselie. Voeg daar de cassavestukken en boter aan toe. Laat circa 5 minuten koken. Serveer de gember-knoflook calamaris op een bedje van romige cassave.
Calamaris steaks
Maak de inktvis schoon op dezelfde manier als voor de andere calamaris. Snijd de inkvisbuis doormidden en snijd het vlees kriskras in. Meng olijfolie met piri pri saus, citroensap en zout. Laat de inktvis circa 10 minuten in dit mengsel marineren. Verhit een koekenpan en gril de calamaris circa 1 minuut per kant.
Coleslaw en cassavechips
Versnipper de rode kool, baby-preien en komkommer en meng ineen kom met pittige mayonaise, fijngehakte dragon, citroensap en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm olie in een ruime pan. Snijd de cassave in dunne schijven en bak ze goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de coleslaw en cassavechips bij de calamaris.
Meld je aan en praat mee