Wat is bladerdeeg?

Om te beginnen: de basis voor vele heerlijke gerechten! Bladerdeeg is een deeg gemaakt van bloem, water en boter, wat bestaat uit héél veel laagjes. Tussen de laagjes zit een laagje roomboter, waardoor het deeg heerlijk luchtig wordt tijdens het bakken, maar ook vrij vet is.

Ga je aan de slag met bladerdeeg? Zorg er voor dat je het niet te lang kneed, rolt en bewerkt, want daardoor mengen de laagjes deeg en laagjes boter en verdwijnt die heerlijke luchtige structuur. Wat er overblijft is een compact deeg en dat is juist niet de bedoeling bij bladerdeeg.

Bekende gerechten met bladerdeeg zijn onder andere: appelflappen, tompoezen, kaasbroodjes en pasteitjes.

Miniatuurvoorbeeld

Wat is filodeeg?

Ook met filodeeg kan je heel wat eetbare pareltjes maken! Dit deeg wordt gemaakt van bloem, water en olie en is flinterdun. Het grootste verschil met bladerdeeg is dat filodeeg niet uit die vele laagjes bestaat. Filodeeg is ook een stuk minder vet, rijst niet tijdens het bakken, maar wordt wel heerlijk krokant.

Een laagjes effect kan je wel zelf creëren: besmeer wat vellen filodeeg met een dun laagje (olijf)olie en leg ze op elkaar.

Filodeeg moet je met veel liefde en zorg behandelen, het is namelijk nogal kwetsbaar. Werk je met filodeeg uit de vriezer? Laat het ontdooien in een vochtige theedoek! Anders heb je kans dat het deeg uitdroogt en afbrokkelt.

 Bekende gerechte met filodeeg zijn onder andere: baklava, bastilla en apfelstrudel.

Miniatuurvoorbeeld

Kan je de twee door elkaar vervangen?

Ja hoor! In sommige gevallen kan dit. Houd wel in je achterhoofd dat het gerecht hierdoor verandert. Bladerdeeg is immers veel luchtiger en filodeeg veel dunner en heel krokant. De grote vraag is dus: wat wil je voor jouw gerecht?