De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

baklava

Een supersimpel recept voor een heerlijke zelfgemaakte Turkse baklava!

60 MIN
baklava

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph

Zelf baklava maken is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is 5 ingrediënten, een uurtje van je tijd en enkele voorzichtigheid is geboden.

Bereidingswijze

Stappenplan

 1. Verwarm de oven voor op 160 °C.

 2. Hak de pistachenoten in de keukenmachine fijn.

 3. Smelt de boter. Beleg de ingevette bakvorm met 15 lagen filodeeg, bestrijk elke laag (of elke 2 lagen) met gesmolten boter. Bestrooi met de pistachenoten en leg hierop weer 15 lagen met boter bestreken filodeegvellen.

  Wees voorzichtig met het filodeeg: de velletjes gaan snel kapot. Maar niet te langzaam om uitdrogen te voorkomen.

 4. Snijd de baklava in de bakvorm in vierkantjes en besprenkel met ruim boter. Bak de baklava circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.

  Gebruik bij het snijden van de baklava een (vlijm)scherp koksmes. En zorg dat je ook het onderste laagje deeg goed doorsnijdt (anders krijg je de blokjes straks niet uit elkaar). 

 5. Kook een siroop van suiker met water. Giet de suikersiroop over de gebakken baklava en laat afkoelen.

Wat zit er in baklava?

Baklava bestaat uit flinterdunne laagjes filodeeg, dat op bladerdeeg lijkt, gemalen nootjes veelal walnoten en pistachenootjes, boter en suikersiroop. Er zijn ook varianten waarbij kaneel, kruidnagel, kardemom en/of rozensiroop wordt verwerkt.

Miniatuur

Hoe maak ik de lekkerste baklava?

Een krokante korst is essentieel voor een heerlijke baklava! Houd de baklava tijdens het bakken goed in de gaten, want het jasje verkleurt snel. Een baktijd van 20 minuten tot een halfuur volstaat, afhankelijk van de sterkte van je oven. 

Rudolph van Veen

Hoe lang kun je baklava bewaren?

Je kunt baklava in een goed afgesloten bakje ongeveer een maand bewaren in de voorraadkast. Door de hoeveelheid suikersiroop blijft de baklava heerlijk smeuïg. In de vriezer is baklava ruim 3 maanden houdbaar.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker