De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

baklava

Een supersimpel recept voor wie zelf een originele baklava wil maken!

30 min voorbereidingstijd
30 min oventijd
30 min wachttijd
Baklava van Rudolph in een witte schaal

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Zelf baklava maken is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt zijn 5 ingrediënten, een uurtje van je tijd en een vlijmscherp mes."

Bereidingswijze

Stappenplan

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.

  2. Hak de pistachenoten in de keukenmachine fijn.

  3. Smelt de boter. Beleg de ingevette bakvorm met 15 lagen filodeeg, bestrijk elke laag (of elke 2 lagen) met gesmolten boter. Bestrooi met de pistachenoten en leg hierop weer 15 lagen met boter bestreken filodeegvellen.

    "Wees voorzichtig met het filodeeg. De velletjes gaan snel kapot. Probeer ook niet te langzaam te werken om uitdrogen te voorkomen."

  4. Snijd de baklava in de bakvorm in vierkantjes en besprenkel met ruim boter. Bak de baklava circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.

    "Gebruik bij het snijden van de baklava een vlijmscherp koksmes. En zorg dat je ook het onderste laagje deeg goed doorsnijdt. Anders krijg je de blokjes straks niet uit elkaar."

  5. Kook een siroop van suiker met water. Giet de suikersiroop over de gebakken baklava en laat ongeveer 30 minuten afkoelen.

    Een klein beetje citroensap in de suikersiroop voorkomt kristalliseren van de siroop. Zo blijft het vloeibaar. 

Wat zit er in baklava?

Baklava is gemaakt van flinterdunne laagjes filodeeg, dat op bladerdeeg lijkt, pistachenoten of walnoten, boter en suikersiroop. Er zijn ook varianten waarbij het recept wordt uitgebreid met kaneel, kruidnagel, kardemom of rozensiroop

Miniatuur

Hoe maak ik de lekkerste baklava?

Een krokante korst is essentieel voor het zoete gerecht. Houd het tijdens het bakken goed in de gaten, want het jasje verkleurt snel. Een baktijd van 20 tot 30 minuten volstaat, afhankelijk van de sterkte van je oven. 

Rudolph van Veen

Hoe bewaar je baklava?

Te veel baklava gemaakt? Je kunt de populaire suikerfeesttrakatie in een goed afgesloten bakje ongeveer een maand bewaren in de voorraadkast. In de vriezer is baklava ruim 3 maanden houdbaar. De beste optie is natuurlijk uitdelen aan je vrienden, familie, collega's of buren.

Miniatuurvoorbeeld

Is baklava maken moeilijk?

Baklava maken is niet per se moeilijk, maar het is wél een klusje dat tijd en precisie vraagt. De uitdaging zit vooral in het maken van de verschillende lagen zonder het dunne filodeeg te scheuren.

Baklava met pistache en chocolade

Wat is het verschil tussen Griekse en Turkse baklava?

Griekse baklava wordt vaak gemaakt met walnoten of amandelen en overgoten met honing-citroensiroop. Turkse baklava gebruikt meestal pistachenoten en een lichtere suikersiroop met citroen of rozenwater, waardoor de smaak subtieler is. Ook zijn de laagjes in Turkse baklava vaak dunner en verfijnder opgebouwd.

baklava

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Een tip klein beetje citroensap in de suikersiroop voorkomt kristalliseren van de siroop dan blijft het vloeibaarder
Groetjes Mel
Melanie Kuipers
11-11-2024
Hi Mel,

Wat een goede tip! We gaan dit erbij zetten. Dankjewel.

Groeten,

Team-24Kitchen
24 kitchen
24-04-2025

Ook lekker