Zelf baklava maken is helemaal niet moeilijk. Zéker niet met dit simpele baklava-recept van 24Kitchen's Rudolph. Het enige wat je nodig hebt is 5 ingrediënten en een uurtje tijd.

Rudolph van Veen

Wat is baklava?

Het aller-beroemdste dessert uit Turkije is zonder twijfel de baklava. De ingrediënten zijn vrij simpel, maar de techniek is moeilijk. Dat wil zeggen: als je het traditionele recept volgt en echt álles zelf wilt maken. Baklava bestaat uit flinterdunne laagjes deeg, pistachenootjes, boter en suikersiroop.

Maar! Wil je het jezelf wat makkelijk maken? Kies dan voor het deeg het filodeeg wat je kant-en-klaar in het diepvriesvak van de supermarkt kunt vinden. Dan staat jouw zelfgemaakte baklava zó op tafel.

Tips voor de perfecte baklava (de simpele versie):

  • Wees voorzichtig met het filodeeg: de velletjes gaan snel kapot. Maar niet te langzaam om uitdrogen te voorkomen.
  • Gebruik bij het snijden van de baklava een (vlijm)scherp koksmes. En zorg dat je ook het onderste laagje deeg goed doorsnijdt (anders krijg je de blokjes straks niet uit elkaar).
  • Houd je baklava eenmaal in de oven heel goed in de gaten: de exacte tijd tot er een goudgele kleur ontstaat, verschilt per oven (20 minuten tot een half uurtje ongeveer).

En wat maakt nou een goede baklava een goede baklava? Dat op het eind de siroop ín het deeg trekt, maar het filodeeg toch krokant blijft. Succes!

Ingredienten

4
Personen

Baklava

  • 250 g ongezoute gepelde pistachenoten
  • 250 g boter
  • 30 vellen filodeeg
  • 500 g suiker
  • 250 ml water

Extra nodig

  • 1 bakblik 30 x 30 cm

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur

Baklava

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Stap 2:

Hak de pistachenoten in de keukenmachine fijn.

Stap 3:

Smelt de boter. Beleg de ingevette bakvorm met 15 lagen filodeeg, bestrijk elke laag (of elke 2 lagen) met gesmolten boter. Bestrooi met de pistachenoten en leg hierop weer 15 lagen met boter bestreken filodeegvellen.

Stap 4:

Snijd de baklava in de bakvorm in vierkantjes en besprenkel met ruim boter. Bak de baklava circa 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Stap 5:

Kook een siroop van suiker met water. Giet de suikersiroop over de gebakken baklava en laat afkoelen.

Dit recept komt uit de aflevering over Istanbul van het programma The Taste of Life Travel.

 

Geef je waardering

baklava