Turks fruit, kebab, baklava en Turks brood: misschien ken je al meer van deze smaakvolle keuken dan je denkt. Wij zijn geïnspireerd geraakt om deze keuken nader te onderzoeken.
Typisch Turks: een introductie in deze smaakvolle keuken

Cultuurmix
Turkije heeft een hele interessante keuken, met veel verschillende invloeden. Dat komt omdat het gebied invasies heeft gekend van verschillende volken, maar ook omdat via oude handelsroutes invloeden uit allerlei windrichtingen de keuken binnen zijn gekomen. Vooral Arabische en Mediterrane smaken zijn herkenbaar.
Wanneer je wilt
Terwijl wij gewend zijn aan het verspreiden van verschillende maaltijden over de dag, is het volgens Turkse gastvrijheid gebruikelijk om te eten wanneer je zin hebt. In de meeste huishoudens staat er altijd wat lekkers klaar dat direct genuttigd kan worden. De avondmaaltijd bestaat niet uit verschillende gangen, maar wordt in één keer opgediend. Zo staan soep, hoofdgerecht en verschillende bijgerechten vaak tegelijk op tafel. Deze tafel is overigens van oorsprong niet een gedekte variant met stoelen, maar een lage tafel waaraan gelegen wordt. Dit gebruik zie je tegenwoordig een stuk minder.
Nat en droog
Een typisch Turkse maaltijd bestaat uit ‘natte’ en ‘droge’ onderdelen. Met dat laatste wordt rijst, bulghur, pasta of (plat)brood bedoeld, het natte component is de geurende groente-, vlees- of visschotel, vaak langzaam gestoofd in rijke sauzen of gegrild. Ingemaakte groente, yoghurt met kruiden en salades worden als bijgerechten geserveerd. Overigens wordt er veel brood gegeten, de hele dag door. De “Turkse broden” of pides zijn inmiddels ook in Nederland erg populair en goed verkrijgbaar.
Lekker snacken
Ook de vleesspecialiteiten van de grill zijn inmiddels in Nederland zeer geliefd: döner kebab is het bekendste voorbeeld. De ‘meze’ beginnen ook steeds populairder te worden: een soort tapas die graag bij de borrel geserveerd worden.
Heb je al trek? Hieronder vind je onze lekkerste Turkse gerechten.
1. Turkse maaltijdsoep met lamsschenkel
Deze Turkse soep, beter bekend als Beyran, is een smaakvolle soep die wordt geserveerd bij het ontbijt. Deze soep is het proberen echt waard.
2. Turkse groentestoof met kippenvleugels
Dit recept is niet alleen onwijs lekker maar ook nog eens makkelijk te bereiden! Het gerecht is om je vingers bij af te likken.
3. Zelfgemaakte dürüm met lamsvlees
Tantuni dürüm is een populair en klassiek Turks gerecht dat helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken, proberen dus!
4. Kumpir
Je bent vast wel bekend met de verrukkelijke kumpir. Het is één van de populairste gerechten uit Turkije. Ook in Nederland kun je gemakkelijk een kumpir halen maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze zelf te maken!
5. Baklava met chocolade
De baklava is een zoet dessert en zijn er in verschillende smaken. In dit recept maakt Karsu deze overheerlijke baklava met chocolade. Dit recept wil je écht niet missen.
Ook interessant
- 7x snelle courgette-recepten
- Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
- BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
- 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
- Etentje op de planning? 6x recept-tips
- 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
- Hoe open je een oester?
- Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
- Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
- Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
- Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
- Miljuschka's culinaire hotspots
- Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
- Deze snacks passen perfect bij kombucha
- Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
- Omelet maken: zo doe je dat
- Tip! 4x originele multicooker-recepten
- Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
- 4x comfort food uit de multicooker
- Hoe bak je een zalm?