Hoe wordt suiker gemaakt?

Er was eens... Een suikerbiet. Als je een suikerbiet ziet zou je het bijna niet zeggen, maar het is toch echt waar suiker van wordt gemaakt!

De suikerbiet wordt in dunne reepjes gesneden (snijdsel) en vervolgens in water verwarmd tot 70 °C. Het suiker uit de biet lost op in het water. De bieten hebben we nu niet meer nodig, het water (met opgelost suiker) daarentegen wel.

Aan het water worden kristallen toegevoegd. Hier kleeft de suiker aan vast waardoor de kristallen groter worden. Met een centrifuge worden deze suikerkristallen uit het water geslingerd: kristalsuiker is geboren. 

Miniatuurvoorbeeld

Verschillende soorten suiker

  • Kristalsuiker kan je eigenlijk zien als 'basissuiker', het product dat wordt gemaakt uit suikerbieten.
  • Basterdsuiker wordt gemaakt door suikerstroop en/of karamel toe te voegen aan kristalsuiker. Hierdoor krijgt de suiker een donkerdere kleur en kan je bruine en donkerbruine basterdsuiker maken. Basterdsuiker is een typisch Nederlands product en moeilijk verkrijgbaar in andere landen.

Op zoek naar een vervanger voor basterdsuiker? Kristalsuiker is prima! Al kunnen gerechten hierdoor iets anders uitvallen (bijvoorbeeld qua kleur of structuur).

  • Poedersuiker wordt gemaakt door kristalsuiker fijn te malen. 
  • Rietsuiker: In tegenstelling tot de andere soorten suiker die we noemen, wordt rietsuiker niet gemaakt van een suikerbiet, maar van... Suikerriet! Rietsuiker wordt iets korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker, waardoor het een iets bruinere kleur heeft.
  • Geleisuiker is een combinatie van suiker, pectine en citroenzuur. Hierdoor is het perfect geschikt om bijvoorbeeld jam van te maken.
  • Vanillesuiker bestaat uit kristalsuiker met een vleugje vanille(aroma).