Ken je deze verschillende soorten melk?

Biest

Dit is onbewerkte melk die de koe slechts 24 uur geeft nadat ze bevallen is. Biest is wat dikker en geler en bevat veel afweerstoffen. Liefhebbers moeten dan ook rechtstreeks naar de boer toe om wat biest te kunnen bemachtigen. 

Rauwe melk

Deze melkvariant haal je ook bij de boer en bevat een vetpercentage van 4,3% en hoger. Rauwe melk is niet gepasteuriseerd en daardoor niet langer houdbaar dan anderhalve dag. 

Volle melk

Volle melk is wél gepasteuriseerd. Dat wil zeggen dat de bacteriën in de melk gedood zijn. Hierdoor kun je de melk ongeopend en gekoeld tot wel 10 dagen bewaren en geopend tot zo'n 3 dagen. Ruikt de melk zurig en is het dik? Gooi het pak dan weg. Het vetpercentage bij volle melk ligt op 3,5%. 

Halfvolle melk

Deze variant lijkt op volle melk, maar is net wat minder romig. Dat komt doordat het vetpercentage slechts 1,5% is. 

Magere melk

De naamt zegt het al: magere melk heeft nog een lager vetpercentage dan halfvolle melk, namelijk 0,5%. Daarmee is deze melksoort dus een stuk minder romig dan volle en halfvolle melk. 

Houdbare melk

Houdbare melk wordt niet gepasteuriseerd, maar gesteriliseerd. Dat houdt in dat de melk tot boven het kookpunt wordt verhit, waardoor de melk in de koelkast wel 3 weken bewaard kan worden. Is het pak eenmaal geopend, dan geldt een houdbaarheid van zo'n 3 dagen. 

Cappuccinomelk

Cappuccino's en latte macchiato's kennen we allemaal. Speciaal voor deze dranken is er cappuccinomelk in het leven geroepen. Aan deze melk is extra suiker toegevoegd zodat het makkelijker op te schuimen is. 

Koffiemelk

Koffiemelk is wat dikker dan gewone melk. Deze koffievariant bestaat namelijk uit geconcentreerde melk, waardoor je bij de koffie en thee er minder van hoeft te gebruiken en de drank dus minder snel afkoelt. 

Gecondenseerde melk

Deze variant zien we vaak terug in allerlei baksels. Aan deze melk is namelijk suiker toegevoegd, waardoor hij onder andere bruikbaar is voor karamelsauzen als dulce de leche. Hier lees je meer over dit product. 

Plantaardige melk: sojamelk, amandelmelk en hazelnootmelk, havermelk, kokosmelk, rijstmelk  

Tegenwoordig zien we ook steeds meer plantaardige soorten melk. Mensen met een lactose intolerantie kunnen deze melksoorten drinken. De populairste is sojamelk, maar er zijn ook varianten die gemaakt zijn van bijvoorbeeld noten of rijst. Soms worden aan de plantaardige melksoorten extra vitamines toegevoegd, om ze zo nog voedzamer te maken. Je kunt ze tegenwoordig bijna allemaal in de supermarkt kopen. 

Geitenmelk

Naast koemelk en plantaardige melk is er ook geitenmelk. Deze variant heeft een wat zuurdere smaak en bevat een vetpercentage van 4% vet. Geitenmelk is qua romigheid vergelijkbaar met volle koemelk. 

Schapenmelk

Ook schapenmelk is steeds meer in opkomst. Deze melkvariant is vol en zoet van smaak en heeft zelfs nog een hoger vetpercentage dan geitenmelk, maar liefst 7,6%. 

Paardenmelk

Paardenmelk heeft een zoete smaak en een blauwachtige tint. Dat komt omdat er weinig (grotendeels onverzadigd) vet in zit. De samenstelling van paardenmelk komt dicht in de buurt bij die van de mens. 

Ezelinnenmelk

Deze melkvariant is in Nederland op kleine schaal in opkomst. Ezelinnenmelk is geurloos, arm van vet en is qua smaak net wat zoeter dan magere koemelk. Al sinds de oudheid wordt het aangeprezen als product tegen diverse kwalen zoals veroudering van de huid. Deze melk lijkt van alle melkvarianten het meeste op moedermelk van de mens. 

Kamelenmelk

Kamelenmelk is afkomstig van een kameel of dromedaris. In tegenstelling tot een aantal melkvarianten hierboven, is deze melk juist wat zouter dan koemelk. Deze melkvariant wordt zelfs gebruikt om kaas, bonbons en brood van te maken. 

Welke van bovenstaande melksoorten vind jij het lekkerst of ben je van plan er een te proberen? Laat het ons weten!