Wat is kwarktaart?

Kwarktaart kent vele varianten. Meestal bestaat de taart uit een koekjes-, kruimel- of cakebodem met daarop een dikke laag kwark. De taart hoeft niet in de oven maar stijft door de toevoeging van gelatine op in de koelkast waarna je er stukken uit kunt snijden. Je ziet de kwarktaart vaak met aardbeien of citroen maar je kunt 'm ook naturel of met ander soort fruit maken.

Verschil kwarktaart en cheesecake

De Engelse vertaling van kwarktaart is cheesecake. Dit klopt echter niet helemaal, waarschijnlijk omdat ze geen kwark kennen in Amerika. Beide taarten zijn dan wel kaastaarten maar er bestaat een wezenlijk verschil. Een cheesecake wordt gemaakt met monchou (roomkaas) en kwarktaart met, je raadt het al, kwark. Dit maakt dat een kwarktaart een stuk lichter en zuurder is dan z'n Amerikaanse broertje.

Zelf kwarktaart maken: een basisrecept

Zelf kwarktaart maken? Simpel! Zo'n beetje elke supermarkt heeft kant-en-klaar-pakketten in het schap staan voor kwarktaart maar het basisrecept voor een naturel kwarktaart is ontzettend simpel. Je hebt hiervoor nodig: gelatine, slagroom, suiker en volle kwark, scheutje water en eventueel wat vanille.

Aardbeienkwarktaart

De aardbeienkwarktaart maak je door verse aardbeien te pureren en samen met de gelatine, slagroom en kwark te mengen tot één geheel. Dit laat je net als bij de andere kwarktaarten opstijven in de koelkast. In de video hieronder vind je een simpel basisrecept voor aardbeienkwarktaart.

Citroenkwarktaart

Citroenkwarktaart

Dit is een variatie op de basistaart met toevoeging van citroensap en rasp. Gebruik voor de vulling: 8  blaadjes gelatine, 350 ml slagroom, 3 citroenen, 160 g suiker en 750 ml volle kwark. De bereiding is simpel, wel moet je rekening houden met de tijd dat de taart moet opstijven in de koelkast.

Hier vindt je het hele recept

Gezonde kwarktaart

Wil je een gezonde kwarktaart maken die je zelfs als ontbijt zou kunnen eten? Vervang in dat geval de volle kwark voor magere kwark. De extra suiker in de kwarktaart kun je weglaten. Het fruit in de kwarktaart bevat in principe genoeg zoetigheid voor de taart.

De koekjesbodem kun je vervangen door een mix van havervlokken, dadels en noten. Hier delen we bijvoorbeeld een recept voor een pistache-agavebodem voor een taart.

Bodem kwarktaart

Er bestaat géén vaste receptuur voor de kwarktaartbodem. Vaak wordt er gewerkt met een simpele koekjesbodem. Hierbij maal je je favoriete koekjes fijn en meng je het met gesmolten roomboter. De koek-roomboter ratio is hierbij 2 op 1. Afhankelijk van de grootte van je springvorm is dit dus bijvoorbeeld 200 gram bastognekoeken op 100 gram roomboter. 

Kwarktaart zonder gelatine

Het is mogelijk om kwarktaart te maken zonder gelatine. Wel raden we aan om de gelatine in dit geval te vervangen voor een vegetarische variant. Zo bestaat er agar agar, een gelatine gemaakt van zeewier. Het verschil met agar agar is dat het een paar minuten moet koken voordat het gaat gelatineren. Normale gelatine verliest juist haar bindkracht wanneer dit te warm verhit wordt.