Productie van kokosolie

Kokosolie wordt verkregen uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Het duurt acht tot tien jaar voordat een kokospalm kokosnoten vormt. Aan één boom groeien ongeveer honderd kokosnoten. Van tien kokosnoten wordt één liter olie gemaakt. Zo produceert één volwassen kokospalm dus zon tien liter kokosolie per jaar. Dit kan op twee manieren verkregen worden.

Koudgeperst

De meest natuurlijke manier waarop kokosolie kan worden verkregen is door het koud te persen vanuit vers vruchtvlees. Het vruchtvlees wordt eerst geraspt en daarna geperst waarbij zuivere, rauwe, extra vierge kokosolie verkregen wordt. Deze olie bevat ook de meest gezonde voedingsstoffen.

Geraffineerd

Fabrieksmatig wordt kokosolie gemaakt van gedroogd kokosvlees. De kokosolie die uit dit vlees verkregen wordt, is in eerste instantie bruin van kleur. De olie wordt geraffineerd, gebleekt en reukloos gemaakt. Dit type olie bevat minder voedingsstoffen dan de koudgeperste variant.

Straks lezen:

Vruchtensappen gezond?

Productie van olijfolie

Olijfolie wordt verkregen van de olijven van de olijfboom. Het duurt vijf jaar voordat een olijfboom volwassen is en olijven gaat produceren. Er groeien honderden olijven aan één boom, in totaal ongeveer 20 tot 25 kilo. Van 5 tot 7 kg olijven wordt één liter olie gemaakt, dus produceert één boom 3 tot 5 kg olijfolie. Ook bij olijfolie worden er twee methodes toegepast om olijfolie te verkrijgen. 

Koudgeperst

Eigenlijk gebeurt het koud persen een beetje hetzelfde als bij de kokosnoot. De olijven worden geoogst, gewassen, en daarna tot pulp vermalen. Daarna kan het geperst worden of gecentrifugeerd. De kwaliteit van de olijfolie wordt bepaald aan de hand van het percentage oliezuur wat in de olijfolie zit.

Indien dit gehalte 0,8% of lager is, dan mag de olijfolie "extra vierge van de eerste persing” genoemd worden. Benieuwd hoe het hele proces in zijn werk gaat? Hier schrijven we meer over de verschillen in olijfolie.

Geraffineerd

Om de zuurgraad te verlagen en ongewenste geur en smaak te verwijderen wordt de overgebleven pulp voor consumptie geraffineerd. De pulp wordt voor een tweede keer geperst, verhit en gewassen om meer olie te produceren. Door de verhitting wordt de smaak lichter en daardoor goed te gebruiken om in te bakken.

Voedingswaarde

Nu we weten hoe de twee verschillende vetten worden gewonnen, is het goed om te kijken waar de verschillen zitten als het gaat om je gezondheid. Om dat te kunnen bepalen is het handig om de voedingswaarden onder de loep te nemen.

Voedingswaarde kokosolie

Per 100 gram bevat kokosolie:
Calorieën: 858
Vetten:      99 gr
   waarvan verzadigd vet     :  86,5 gr
   enkelvoudig onverzadigd : 6,5 g
   meervoudig onverzadigd : 1,5 g

Voedingswaarde olijfolie

Per 100 gram bevat olijfolie:
Calorieën: 883
Vetten:      99,8 gr
   waarvan verzadigd vet     :  14,5 gr
   enkelvoudig onverzadigd : 75,5 g
   meervoudig onverzadigd :   9,5 g

Verschillen in vet

Kokosolie en olijfolie zijn allebei plantaardige vetten. Kokosolie bevat vooral verzadigd vet. De verzadigde vetten in kokosolie zijn middellange keten-vetzuren. Kokosolie bestaat voornamelijk uit Laurinezuur.

Dit zou bacteriën doden en een positief effect hebben op de gezondheid. Dit verzadigd vet zou anders omgezet worden door het lichaam dan dierlijk verzadigd vet. Op dit punt zijn wetenschappers het niet met elkaar eens en diverse wetenschappelijke onderzoeken komen met verschillende conclusies.

Feit is dat kokosolie zowel het goede cholesterolgehalte (HDL), als het slechte cholesterolgehalte (LDL) verhoogt. Omdat de gezondheidsvoordelen van kokosolie niet onomstotelijk bewezen zijn, zijn er geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA.

Olijfolie bevat vooral onverzadigde vetten en ook nog eens veel vitamine E. Van deze vetten is wél onomstotelijk bewezen dat ze helpen het slechte cholesterolgehalte te verlagen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vetten

De gezondheidsraad adviseert om minimaal 20-40% van de energie uit onze voeding te laten bestaan uit vetten, waarvan maximaal 10% uit verzadigd en de rest uit onverzadigd vet. Ons lichaam heeft dus zowel verzadigde als onverzadigde vetten nodig.

Wat is de beste keuze?

Wanneer je kiest voor de beste kwaliteit kokosolie (ongeraffineerd) en de beste soort olijfolie ben je altijd goed bezig. Tenslotte heeft een mens zowel verzadigd als onverzadigd vet nodig.

Echter, omdat wij in ons westerse eetpatroon al veel verzadigde vetten eten zoals vlees, boter, volle zuivel en snacks kun je kokosolie beter met mate gebruiken. Omdat het toch al lastig is om genoeg onverzadigde vetten te consumeren (oliën, noten, zaden, pitten, avocado) is het om die reden beter om te kiezen voor olijfolie.