Het verschil tussen stomen en koken

Tijdens het stomen worden groenten gedurende een korte periode gegaard door middel van hete lucht. Dit kan bijvoorbeeld in een stoomoven, stoommand of in een stoompan. Op deze manier worden ze, in tegenstelling tot gekookte groenten, niet blootgesteld aan water. Simpel. Maar waarom zou water slecht zijn voor je groenten?

Dus, wat is het gezonds?

Nu wordt het ingewikkelder. Tijdens het koken van groenten gaan er voedingsstoffen en mineralen verloren in het water, aldus Het Voedingscentrum. Hoe langer je kookt, hoe hoger dit percentage. Bij een soep of stoof is dit geen probleem omdat je het water consumeert, maar groenten waarbij je het water afgiet? Dat is een ander verhaal. Stomen kan hierin een uitkomst bieden. Ook blijven smaak en structuur beter behouden.

De uitzondering op de regel..

Al lijkt stomen dus de meest gezonde optie te zijn voor het bereiden van je dagelijkse portie vitaminen, maakt het koken van groenten het makkelijker voor je lichaam om voedingsstoffen op te nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bèta-caroteen in spinazie en wortel.

Tips 'n tricks:

Of je nu stoomt of kookt, die portie vitaminen zijn altijd welkom! Ga je toch voor koken? Let dan op de volgende tips van Het Voedingscentrum:

  • Kook de groenten niet te lang, maar beetgaar. Sperziebonen kook je bijvoorbeeld slechts 8 minuten. Broccoliroosjes hoeven maar 5 minuten in de pan. 
  • Snijd de groenten zo min mogelijk. Dan behoud je ook de vitamines.
  • Gebruik het kookvocht, waarin de vitamines zitten, voor een jus of saus.
  • Breng groente of aardappelen met 1 tot 2 centimeter water aan de kook met een deksel op de pan. Groente en aardappelen hoeven dus niet helemaal onder water te staan om gaar te worden. Voor bladgroenten zoals spinazie is helemaal geen extra water nodig. Als je bladgroenten in een pan doet met de deksel erop komt er snel genoeg vocht uit. Daarin koken is genoeg.
  • Zet het vuur zacht als het water kookt en een stoompluim ontsnapt. Op dat moment gaat de kooktijd in. Als je precies genoeg water gebruikt, is al het water opgenomen (zoals bij pasta en rijst) of verdampt (zoals bij groenten en aardappelen) zodra je gerecht gaar is.