Waarom ongezond? 

Voor ons een nieuw begrip, maar blijkbaar is er een term voor eten en drinken tegelijkertijd: metselen. En mogen we de geruchten geloven zou metselen niet zo gezond zijn. Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken. 

Klopt het wel?

De Volkskrant legde deze stelling voor bij hoogleraar neurogastro-enterologie en motoriek André Smout. Hij zegt dat drinken tijdens het eten niet veel problemen oplevert voor je spijsvertering. "Het enzym dat de speekselklieren maken, kan ook verderop in het spijsverteringskanaal worden toegevoegd, zegt hij, want het wordt in ruime mate door de alvleesklier geproduceerd." Duidelijk. 

Alcohol of water

Eenmaal in de maag kan de combinatie tussen vloeistoffen en voedsel problemen opleveren. Dit geldt echter alleen voor alcohol. Alcohol stimuleert de aanmaak van maagzuur en verslapt de werking van de slokdarmspier. De kans dat je last krijgt van brandend maagzuur wordt door deze combinatie groter.