Met Yorkham wordt er veelal ham bedoeld dat wordt gemaakt van het Yorkshire varken, ook wel The large white genoemd. Dit grote, witte varken komt oorspronkelijk uit het Engelse plaatsje Yorkshire en is inmiddels wereldwijd populair. Dit, om twee redenen: het varken groeit sneller dan een normaal varken en geeft meer vlees. Yorkshire varkens worden inmiddels massaal over de hele wereld gefokt.

Yorkshire ham wordt in Engeland enkel gegeten tijdens de feestdagen. Daar krijgt de ham een simpele maar traditionele bereiding. De ham wordt gekookt, gepekeld in zout en suiker en gedroogd. De ham wordt geserveerd in broodkruim en daarna in zijn geheel op de kersttafel geschoven.

Nederlandse yorkham

Bij een bezoek aan een Nederlandse varkenshouderij leert de presentator van de Keuringsdienst van Waarde dat ook Nederlandse slachtvarkens afstammelingen zijn van het Yorkshire varken.

De varkensboer stelt dat Yorkham uit de supermarkt dus helemaal niet in Engeland maar gewoon in Nederland wordt gefabriceerd - met Nederlandse Yorkshire varkens. Ondanks dat je als consument meer betaalt voor Yorkham, verschilt deze ham in de supermarkt niets van de 'normale' Nederlandse ham.

Bewerkt vlees

Een ander opvallend verschil zit hem in de kwaliteit van het vlees. Toen de Keuringsdienst van Waarde een bezoek bracht aan een Nederlandse slager werd het verschil in Yorkham en ambachtelijke schouder- of achterham al snel duidelijk. Yorkham uit de Nederlandse supermarkt ziet er waterig uit en de ingrediëntenlijst is lang. 

De slager stelde dat Yorkham waarschijnlijk wordt volgespoten met water en fosfaten waardoor de ham zwaarder wordt. Dit levert de producent meer op. De consument blijft echter bedrogen achter: deze betaalt meer geld voor een ham waar relatief minder vlees en vooral meer water in zit.