De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

witlofschotel met gehakt

Deze witlofschotel met gehakt is een lekker recept waar je niet lang voor in keuken hoeft te staan, maar wél fantastisch smaakt. Om de witlof uit de oven wat specialer te maken voegen wij lekkere spekjes en kaassaus toe. Mmm!

40 MIN
Witlofschotel met gehakt

Een recept van

Deze witlofschotel met gehakt is een lekker recept waar je niet lang voor in keuken hoeft te staan, maar wél fantastisch smaakt. Om de witlof uit de oven wat specialer te maken voegen wij lekkere spekjes en kaassaus toe. Mmm!

Bereidingswijze

Kaassaus

 1. Smelt de roomboter in een pannetje en voeg vervolgens de bloem toe.
 2. Bak dit al roerend op een laag vuurtje totdat de bloem in 3 à 4 minuten gaar is.
 3. Voeg de melk in gedeeltes toe terwijl je roert met een garde. Laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen.
 4. Voeg de helft van de kaas toe en laat smelten in de saus.
 5. Breng op smaak met peper en zout.

Witlofschotel

 1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
 2. Snipper de ui en snijd de witlof fijn.
 3. Verhit in een pan een scheutje olijfolie en bak de gesnipperde ui en spekjes totdat deze zacht en goudbruin zijn. Rul in dezelfde pan het gehakt.
 4. Voeg de fijngesneden witlof toe. Breng op smaak met zout en peper en bak tot het vocht is verdampt.
 5. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Bedek de aardappelschijfjes met het mengsel van witlof en gehakt.
 6. Giet de helft van de kaassaus over het gehaktmengsel. Bedek dit met de overgebleven aardappelschijfjes en giet de rest van de saus erover. Bestrooi de schaal tenslotte met de overgebleven geraspte kaas.
 7. Bak de witlofschotel in 40 minuten gaar in de oven.

BEKIJK HIER DE 20 LEKKERSTE OVENSCHOTELS VAN 2022

Hoelang moet witlof koken?

Hoelang je witlof moet koken hangt af of je deze heel, gehalveerd of klein gesneden wilt koken. Als je de witlof in het geheel wilt koken, dan moet je uitgaan van een kooktijd van ongeveer 20 tot 25 minuten. Halveer je de witlof, ga dan uit van zo'n 10 tot 12 minuten. Voor gesneden witlof kan je uitgaan van enkele minuten.

Moet je witlof koken voor een ovenschotel?

Nee, voor een witlofschotel met gesneden witlof hoef je het niet van tevoren te koken. De witte groente gaart tijdens het proces in de oven. Met een gehele witlof is het voor de garing wél beter om 'm vooraf enkele minuten te koken. 

Hoe maak je een witlofschotel?

Met dit recept maak je de uitgebreidere versie van de witlofschotel met gehakt, namelijk inclusief zelfgemaakte romige kaassaus en spekjes. Geen fan van spek? Gebruik hamblokjes. Liever vega? Dan kan je zowel voor het gehakt als het spek de vegetarische varianten aanhouden.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker