Rauwe witlof is lichtbitter en fris van smaak. Hierdoor is niet iedereen fan van deze groente. Maar met dit recept weet jij de doorgewinterde witlof-hater misschien wel te overtuigen. Deze witlofschotel met gehakt is een lekker recept waar je niet lang voor in keuken hoeft te staan. Ook kan je dit gerecht heel gemakkelijk van tevoren kunt maken en het opwarmen in de oven. Of maak het gerecht net wat specialer maken door spekjes en kaassaus toe te voegen. Een echte comfort maaltijd dus.

Witlofschotel met gehakt, zelfgemaakte kaassaus en spekjes

Met dit recept maak je  de uitgebreidere versie van de witlofschotel met gehakt, namelijk inclusief zelfgemaakte romige kaassaus en spekjes. Geen fan van spek? Gebruik hamblokjes. En toch liever vega? Dan kan je zowel voor het gehakt als het spek de vegetarische varianten aanhouden.

Ingredienten

4
Personen

  • 1 ui
  • 800 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • 350 g rundergehakt
  • 150 g gerookte spekreepjes
  • 8 stronken witlof

Zelfgemaakte kaassaus

  • 40 g ongezouten roomboter
  • 40 g bloem
  • 450 ml halfvolle melk
  • 125 g geraspte jong belegen kaas

Bereidingswijze

Totale tijd: 55 minuten

Voorbereiden witlofschotel

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200˚C.

Stap 2
Snipper de ui en snijd de witlof fijn.

Stap 3
Verhit in een pan een scheutje olijfolie en bak de gesnipperde ui en spekjes totdat deze zacht en goudbruin zijn. Rul in dezelfde pan het gehakt.

Stap 4
Voeg de fijngesneden witlof toe. Breng op smaak met zout en peper en bak tot het vocht is verdampt.

Stap 5
Verdeel de helft aardappelschijfjes over de bodem van een ovenschaal. Bedek de aardappelschijfjes met het mengsel van witlof en gehakt.

Kaassaus maken
Smelt de roomboter in een pannetje en voeg vervolgens de bloem toe. Bak dit al roerend op een laag vuurtje totdat de bloem in 3 à 4 minuten gaar is. Voeg de melk in gedeeltes toe terwijl je roert met een garde. Laat deze saus 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de helft van de kaas toe en laat smelten in de saus. Breng op smaak met peper en zout.

Afmaken witlofschotel

Stap 1
Giet de helft van de kaassaus over het gehaktmengsel. Bedek dit met de overgebleven aardappelschijfjes en giet de rest van de saus erover. Bestrooi de schaal tenslotte met de overgebleven geraspte kaas.

Stap 2
Bak de witlofschotel in 40 minuten gaar in de oven.

Geef je waardering

42
Witlofschotel met gehakt