De vraag die de makers van Keuringsdienst van Waarde zich stelden: waar komt het populaire waldkorn eigenlijk vandaan en wat maakt het bijzonder? Consumenten betalen er namelijk extra voor. Het brood van – volgens de eigen website – ‘het bekendste broodmerk op de markt’, wordt beschreven als een donker, luchtig meergranenbrood.
Keuringsdienst van waarde: "Je wordt genept met Waldkornbrood"

Wit brood
Waldkorn is ook helemaal geen graan, maar een Nederlandse merknaam, geïntroduceerd door de CSM Bakery Solutions en sinds 1989 op de Nederlandse markt, weet bakker Karel Goudsblom van bakkerij Mama in Zwanenburg. Zelf maakt hij zijn deeg van oeroude granen, zoals eenkoren en emmer. Van waldkorn moet de ervaren bakker niets weten. Hij wijst presentator Ersin Kiris op iets van belang: waldkorn wordt gemaakt van tarwebloem, zo valt te lezen op de sticker. ,,Je denkt dat het gezond is, maar het is eigenlijk wit brood’’, verklaart hij. ,,Neem je hiervan twaalf sneetjes mee naar je werk, kom je nog thuis met honger.’’
Voedzaam, zoals bakker Gerard het brood beschrijft, blijkt het dus niet. Het is een misvatting dat meergranenbrood gezonder is dan wit brood, vindt Goudsblom. De term zegt enkel dat er meerdere soorten granen zijn gebruikt. Het brood kan dus nog steeds gebakken zijn van tarwebloem. ,,Dat meergranenbrood gezond is, is door marketing verzonnen om jou er zo veel mogelijk van te verkopen’’, aldus Goudsblom.
Het draait bij waldkorn vooral om de smaak, vertelt fabrieksmedewerker Alex van de CSM Bakery Solutions in de uitzending. Er worden extra ingrediënten toegevoegd om de klassieke smaak van waldkorn te garanderen die kennelijk zo goed in de markt ligt. Een voorbeeld daarvan is maltodextrine, een koolhydraat dat wordt gebruikt als zoetstof. Ook geroosterde tarwemoutbloem staat in de lijst met ingrediënten.
Chocoladepoeder
,,De meeste donkere broden zijn gekleurd met gebrande mout’’, vertelt Goudsblom tegen de presentator van Keurinsgdienst van Waarde. ,,Of zelfs met chocoladepoeder. Alleen om jou te laten denken dat het gezond is.’’
Goudsblom laat een brood zien dat hij doormidden heeft gesneden, het heeft de kleur van een normaal, volkoren brood. ,,Bruiner brood dan dit moet je meteen wantrouwen’’, waarschuwt de bakker. ,,De korrel is gewoon niet bruiner dan dit. Er bestaat geen brood dat op een natuurlijke manier donkerbruin is.’’ Kijk dus niet alleen naar de kleur, maar lees altijd goed het etiket om te weten hoe gezond het brood eigenlijk is.
Reactie
Moederbedrijf CSM meldt schriftelijk dat waldkorn® (met de kleine r) inderdaad een merk is, met meerdere broodvarianten – en dus geen graan. De kleur verschilt per broodsoort, aldus Els Craessaerts. De broden zijn gemaakt met bloem en meel van verschillende soorten graan. Het gaat om de smaak, niet om de kleur. Of zoals de woordvoerder het omschrijft: ‘Bij waldkorn primeert de smaak van de broodsoorten, niet de kleur.’
‘De gebruikte ingrediënten bepalen in eerste instantie de smaak, de kleur is een gevolg van de keuze van de ingrediënten’, aldus Cressaerts. Zij noemt de donkere kleur van het gerstemout kenmerkend, net als de smaak. ‘Andere waldkorn-broodsoorten, zoals bijvoorbeeld Haver en Trispelti, hebben een zachtere smaak en een blekere kleur. Waldkorn Mais heeft dan weer een gelige kleur door het gebruik van maismeel.’
Ogen geopend
De aflevering heeft van veel kijkers de ogen geopend. ,,Absurd dat dit zomaar kan’’, schrijft Lindsey Vlemmix als reactie op de Facebookpagina van Keuringsdienst van Waarde. ,,Ik kocht altijd waldkorn, vandaag was de laatste keer dus.’’ Waldkorn was ook het lievelingsbrood van Saskia Janson, ook die geeft aan op zoek te gaan naar wat anders.
Tamara Kamp zegt voortaan maar naar de bakker te gaan in plaats van de supermarkt. ,,Je wordt bedonderd waar je zelf bij staat.’’ Christina Kruit maakt haar brood gewoon zelf: ,,Dan weet je dat je alleen maar volkorenmeel, water en zout moet gebruiken. Ik doe het nu bijna drie jaar en we willen liever geen gebakken lucht meer van de supermarkt.’’
Ook interessant
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen