Wit brood

Waldkorn is ook helemaal geen graan, maar een Nederlandse merknaam, geïntroduceerd door de CSM Bakery Solutions en sinds 1989 op de Nederlandse markt, weet bakker Karel Goudsblom van bakkerij Mama in Zwanenburg. Zelf maakt hij zijn deeg van oeroude granen, zoals eenkoren en emmer. Van waldkorn moet de ervaren bakker niets weten. Hij wijst presentator Ersin Kiris op iets van belang: waldkorn wordt gemaakt van tarwebloem, zo valt te lezen op de sticker. ,,Je denkt dat het gezond is, maar het is eigenlijk wit brood’’, verklaart hij. ,,Neem je hiervan twaalf sneetjes mee naar je werk, kom je nog thuis met honger.’’

Voedzaam, zoals bakker Gerard het brood beschrijft, blijkt het dus niet. Het is een misvatting dat meergranenbrood gezonder is dan wit brood, vindt Goudsblom. De term zegt enkel dat er meerdere soorten granen zijn gebruikt. Het brood kan dus nog steeds gebakken zijn van tarwebloem. ,,Dat meergranenbrood gezond is, is door marketing verzonnen om jou er zo veel mogelijk van te verkopen’’, aldus Goudsblom. 

Het draait bij waldkorn vooral om de smaak, vertelt fabrieksmedewerker Alex van de CSM Bakery Solutions in de uitzending. Er worden extra ingrediënten toegevoegd om de klassieke smaak van waldkorn te garanderen die kennelijk zo goed in de markt ligt. Een voorbeeld daarvan is maltodextrine, een koolhydraat dat wordt gebruikt als zoetstof. Ook geroosterde tarwemoutbloem staat in de lijst met ingrediënten.

Chocoladepoeder

,,De meeste donkere broden zijn gekleurd met gebrande mout’’, vertelt Goudsblom tegen de presentator van Keurinsgdienst van Waarde. ,,Of zelfs met chocoladepoeder. Alleen om jou te laten denken dat het gezond is.’’

Goudsblom laat een brood zien dat hij doormidden heeft gesneden, het heeft de kleur van een normaal, volkoren brood. ,,Bruiner brood dan dit moet je meteen wantrouwen’’, waarschuwt de bakker. ,,De korrel is gewoon niet bruiner dan dit. Er bestaat geen brood dat op een natuurlijke manier donkerbruin is.’’ Kijk dus niet alleen naar de kleur, maar lees altijd goed het etiket om te weten hoe gezond het brood eigenlijk is.

Reactie

Moederbedrijf CSM meldt schriftelijk dat waldkorn® (met de kleine r) inderdaad een merk is, met meerdere broodvarianten – en dus geen graan. De kleur verschilt per broodsoort, aldus Els Craessaerts. De broden zijn gemaakt met bloem en meel van verschillende soorten graan. Het gaat om de smaak, niet om de kleur. Of zoals de woordvoerder het omschrijft: ‘Bij waldkorn primeert de smaak van de broodsoorten, niet de kleur.’

‘De gebruikte ingrediënten bepalen in eerste instantie de smaak, de kleur is een gevolg van de keuze van de ingrediënten’, aldus Cressaerts. Zij noemt de donkere kleur van het gerstemout kenmerkend, net als de smaak.  ‘Andere waldkorn-broodsoorten, zoals bijvoorbeeld Haver en Trispelti, hebben een zachtere smaak en een blekere kleur. Waldkorn Mais heeft dan weer een gelige kleur door het gebruik van maismeel.’

Ogen geopend

De aflevering heeft van veel kijkers de ogen geopend. ,,Absurd dat dit zomaar kan’’, schrijft Lindsey Vlemmix als reactie op de Facebookpagina van Keuringsdienst van Waarde. ,,Ik kocht altijd waldkorn, vandaag was de laatste keer dus.’’ Waldkorn was ook het lievelingsbrood van Saskia Janson, ook die geeft aan op zoek te gaan naar wat anders.

Tamara Kamp zegt voortaan maar naar de bakker te gaan in plaats van de supermarkt. ,,Je wordt bedonderd waar je zelf bij staat.’’ Christina Kruit maakt haar brood gewoon zelf: ,,Dan weet je dat je alleen maar volkorenmeel, water en zout moet gebruiken. Ik doe het nu bijna drie jaar en we willen liever geen gebakken lucht meer van de supermarkt.’’