'n Mooi gegaarde beenham uit de oven is, met de juiste kruiden en een snuf liefde, wat ons betreft het ideale feestrecept. Veel heeft een mooie ham namelijk niet nodig qua smaakmakers. Je stopt 'm, hop, in de oven en hebt er geen omkijken meer naar. Kun jij je mooi focussen op andere gerechten en natuurlijk de gezelligheid.

En wellicht het allerleukste: je maakt nooit teveel. Wat er overblijft aan beenham, serveer je de volgende dag bij het ontbijt of de lunch.

Wil je zeker weten dat jouw beenham de showstopper van het diner wordt? Lees even mee:

De beenham voorbereiden

Zowel een gekookte ham als een rauwe beenham is qua voorbereiding zo klaar en, zoals 24Kitchen's Rudolph van Veen zegt: "Met weinig middelen maak je er iets spectaculairs van." 

  • Haal de beenham 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Laat het vet eraan zitten, dat geeft smaak en zorgt ervoor dat de ham niet uitdroogt.
  • Snijd het vet kruislings in vierkantjes in: die vierkantjes gaan in de oven openstaan en zorgt dat de ham heel mooi gebakken wordt. 
  • Overgiet de beenham met met smaakmakers naar keuze. Producten die het goed doen met ham zijn heel eenvoudig, denk aan honing, mosterd en knoflook. En kruiden als rozemarijn en tijm.

Hoe lang moet de beenham in de oven?

"Dat is heel makkelijk", aldus Rudolph. Want: "Je ziet wanneer de ham gaar is:"

  • Zet de beenham in een oven van 170 graden, hetelucht 160 graden. (Of leg op de grill van een gesloten BBQ.)
  • Zodra de speklaag mooi goudbruin gebakken eruit ziet, is jouw beenham klaar.
  • Gebruik bij twijfel altijd een kernthermometer: de beenham mag uit de oven zodra een kerntemperatuur van 65 graden is bereikt.
  • Hoe lang de beenham exact in de oven moet, is afhankelijk van het gewicht, de vorm en of de beenham al gekookt is. In dit recept van Rudolph gaat een gekookte beenham van 3 kilo ongeveer 45 minuten in de oven. Reken voor een rauwe beenham op ongeveer 10 minuten per 100 gram.
  • Haal de beenham, zodra de kerntemperatuur bereikt is, uit de oven en laat nog 10 minuutjes onder aluminiumfolie rusten voor je 'm aansnijdt.