Een hammetje uit de oven is, met de juiste kruiden en een snuf liefde, wat ons betreft het ideale kerstrecept. Veel heeft een mooie ham namelijk niet nodig. Je stopt 'm in de oven en hebt er geen omkijken meer naar. 

En wellicht het allerleukste: je maakt nooit teveel. Wat er overblijft aan beenham, serveer je de volgende dag bij het ontbijt of de lunch. Wil je zeker weten dat jouw beenham de showstopper van het diner wordt? Lees even mee:

Beenham uit de oven voorbereiden

Zowel een gekookte ham als een rauwe beenham is qua voorbereiding zo klaar. Je start met de beenham 30 minuten voor bereiding uit de koelkast te halen om op kamertemperatuur te komen. 

Laat het vet eraan zitten, dat geeft smaak en zorgt ervoor dat de ham niet uitdroogt. Snijd het vet vervolgens kruislings in vierkantjes in: die vierkantjes gaan in de oven openstaan en zorgt ervoor dat de ham heel mooi gebakken wordt. 

Kruiden voor beenham

Overgiet de beenham met smaakmakers naar keuze. Producten die het goed doen met ham zijn heel eenvoudig, denk aan een glazuur van honing, mosterd en knoflook. Traditionele kruiden als tijm, rozemarijn en laurier werken ook goed voor beenham uit de oven. 

Hoe lang moet beenham in de oven?

"Dat is heel makkelijk", aldus Rudolph. Want: "Je ziet wanneer de ham gaar is:" Leg de beenham in een oven van 170 graden, hetelucht 160 graden (of leg de ham op de grill van een gesloten BBQ. Zodra de speklaag mooi goudbruin gebakken eruit ziet, is jouw beenham klaar.

Hoe lang de beenham exact in de oven moet, is afhankelijk van het gewicht, de vorm en of de beenham al gekookt is. In dit recept van Rudolph gaat een gekookte beenham van 3 kilo ongeveer 45 minuten in de oven. Reken voor een rauwe beenham op ongeveer 10 minuten per 100 gram.

Kerntemperatuur beenham

Gebruik bij twijfel altijd een kernthermometer: de beenham mag uit de oven zodra een kerntemperatuur van 65 graden is bereikt. Haal de beenham, zodra de kerntemperatuur bereikt is, uit de oven en laat nog 10 minuutjes onder aluminiumfolie rusten voor je 'm aansnijdt. 

Hoeveel beenham reken ik per persoon?

Dit is afhankelijk van de eetlust van jouw tafelgasten. Maar over het algemeen geldt: wanneer beenham als hoofdgerecht dient reken je op 150 tot 200 gram beenham per persoon. Als bijgerecht is het minder, zo'n 75 tot 100 gram per persoon. 

Wat serveer je bij beenham uit de oven?

Wat niet! Ga voor klassieke gestoofde rode kool, sperziebonen of geroosterde wortels. Een frisse salade met een (bijpassende) honing-mosterddressing doet het ook goed.

Qua aardappelen werkt een aardappelgratin altijd. Of kies voor geroosterde aardappelen uit de oven, of juist een aardappelpuree: perfect om te combineren met de jus van de beenham of serveer met cranberrysaus. 

Beenham met honingglazuur

Beenham met honingglazuur

Bekijk
Langzaam geroosterde ham met suikerstroop

Langzaam geroosterde ham met suikerstroop

Bekijk