Dit wist je nog niet over frambozen

Leuk feitje: de frambozenplant is er één uit de rozenfamilie en daarnaast ook familie van de braam. We kennen de framboos natuurlijk als mooi roze fruit, maar wist je dat er ook rassen bestaan met gele frambozen? Deze zijn iets minder zuur, maar verkleuren wel snel.

Frambozen bestaan uit allemaal kleine bolletje die ook wel ‘deelvruchjes’ worden genoemd. Elk bolletje heeft zijn eigen pitje, maar geen zorgen, je hoeft ze er niet één voor één uit te peuteren. De pitjes kan je gelukkig gewoon eten.

frambozen taartjes

Waar vind ik frambozen?

Uh... In de supermarkt? Dat klopt! Maar frambozen groeien in heel Europa, ook in Nederland! Favoriete ‘woongebied’ is in of aan de rand van bossen. Sommige frambozen zijn rijp in de zomer, andere pas in de herfst. Dat betekent extra lang genieten van deze vrucht.

Mooi, lekker én gezond!

Goed nieuws voor de grote frambozen-lovers: ze bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Een mooie, lekkere en ook nog eens gezonde snack dus!

Koken met frambozen

Eigenlijk zijn de pink beauties al lekker genoeg om ze gewoon als snack te eten. Je kan de frambozen dan beter niet wassen, de deelvruchtjes zijn heel kwetsbaar en beschadigen snel.

Door de sappige en zoetzure smaak zijn frambozen ook perfect om jam van te maken!

Last but not least, voeg frambozen toe aan een zoet of hartig gerecht en het is ongetwijfeld een succes. Van heerlijke salade tot zomers drankje, verkoelend ijs of zoet gebakje, de framboos kan het allemaal aan.

Klik op onderstaande foto's voor de bijbehorende recepten.