Wat zijn noten precies?

Noten groeien aan bomen. Het zijn eigenlijk droge vruchten met daar omheen een vruchtwand. De vruchtwand is een houtachtige en harde dop. Meestal zit hier één noot in.

Voorbeelden van veel gegeten noten in Nederland zijn: cashewnoten, amandelen, paranoten, pinda's, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Wist je amandelen en pinda's officieel geen noten zijn? Een amandel is geen noot, maar een vrucht en pinda's zijn officieel peulvruchten. Toch worden ze vanwege hun voedingswaarde en eigenschappen tot de noten gerekend. 

De gezondheidsvoordelen van noten die je móet weten

Ongezouten noten staan in de Schijf van Vijf. Maar waarom eigenlijk? Zoals je net al las zijn er veel verschillende soorten. Wat deze soorten met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal veel onverzadigd vet bevatten. Onverzadigde vetten zijn gezond voor je, omdat ze je cholesterolgehalte verlagen. Dit zorgt ervoor dat de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten afneemt. Daarnaast zitten er in noten veel ijzer, eiwit, vitaminen en mineralen.

Vergeet ook de vezels niet! Omdat noten barsten van de vezels profiteert je spijsvertering enorm van het eten ervan. Ook zorgen vezels voor een verlaagde kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Daarnaast zul je merken dat je snel vol zit na het eten van noten. Dit komt onder andere door de grote hoeveelheid vezels.

Wat je kunt onthouden is dat alle soorten noten verschillende voedingswaarden en gezondheidsvoordelen bieden. Maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal een bron zijn van gezonde vetten, plantaardige eiwitten en vezels. 

Welke noten zijn het gezondst?

Maar met zo veel soorten noten, hoe weet je dan welke noot je het beste kunt kiezen? Wanneer je een gezonde keuze wilt maken kun je het beste kiezen voor noten die ongebrand, ongeroosterd, ongesuikerd en ongezouten zijn. Dit omdat gearomatiseerde noten vaak extra natrium, suiker en kunstmatige ingrediënten bevatten.

Verder maakt het eigenlijk niet uit welk soort noot je kiest. Ieder type is een gezonde keuze. Het advies is dan ook om lekker veel verschillende soorten te eten. Cashewnoten bevatten bijvoorbeeld weer andere goede voedingsstoffen dan walnoten. Lekker variëren dus!

Hoeveel noten per dag zijn gezond?

Noten zijn dus superlekker én gezond. Maar let wel een beetje op, want ze zijn ook enorm calorierijk. Als je wilt afvallen, of niet wilt aankomen, kan dit soms nadelig zijn. Noten bevatten gemiddeld 600 tot 700 calorieën per 100 gram. Doordat het zo’n lekkere en makkelijke snack is, eet je er al snel (te) veel van. Hierdoor kan je calorie-inname behoorlijk oplopen.

Houd bij alle soorten noten een klein handje aan als portiegrootte. Dit staat gelijk aan zo’n 15 tot 30 gram. Een klein handje noten zal ongeveer uitkomen op 100 tot 200 calorieën. Als je een gezond gewicht hebt, kun je eventueel iets meer nemen.

Heerlijke manieren om meer noten te eten

Wil je na het lezen van dit artikel meer noten aan jouw voedingspatroon toevoegen? Om je een beetje inspiratie te geven, vind je hieronder een aantal makkelijke en lekkere manieren waarvoor je noten kunt gebruiken. Zo krijg óók jij makkelijk een gezond handjevol noten per dag binnen:

- Voeg een handvol noten toe aan je bakje kwark
- Maak je eigen notenburger voor bij de avondmaaltijd
- Voeg amandelen toe aan een smoothie 
- Serveer een schaaltje cashewnoten bij een kaasplankje
- Maak je eigen gezonde pindakaas voor op brood
- Voeg wat noten toe aan bijvoorbeeld bananenbrood
- Strooi wat noten door je salade