In 1889 erfden de zusjes Stephanie en Caroline Tatin hotel-restaurant Tatin van hun vader in het stadje Lamotte-Beuron. Het hotel lag tegenover het treinstation, en het verhaal doet de ronde dat het restaurant daardoor altijd vol zat met hongerige mensen. Een van de zusjes haastte zich om een dessert te maken voor al hun gasten. Of ze het deeg in eerste instantie was vergeten, dat ze de taart sneller gaar wilde krijgen of de taartvorm verkeerd om in de oven heeft gezet kan niemand met zekerheid zeggen, maar het deeg lag bovenop de appels in plaats van andersom. Na het bakken werd de taart omgedraaid waardoor de goudbruine, zachte appels zichtbaar werden. De bijzondere appeltaart werd razend populair en werd vernoemd naar de zusjes Tatin.

In de jaren die volgden doken een heleboel imitatierecepten op, waardoor de bewoners in het stadje Lamotte-Beuron besloten om de traditie, het oorspronkelijke recept en de geschiedenis te bewaken. Zij vieren ieder jaar in de herfst middels een groots festival dat deze culinaire lekkernij bestaat. Deze zoete en hartige versies van tarte tatins serveer je thuis bij de koffie, als hoofdgerecht en als dessert.

Tarte Tatin is niet het enige gerecht wat de Fransen héérlijk kunnen maken. Lees ook: van soes tot éclair: verleidingen uit de Franse keuken