Eén van de meest gebruikte deegsoorten uit de Franse patisserie is pâte à choux, ofwel soezendeeg. Hier maak je niet alleen de bekende profiteroles van (met slagroom én chocoladesaus), maar ook éclairs (langwerpig, gevuld en versierd), chouqettes ('lege' soesjes), gougères ('lege' kaassoesjes).

Choux à la crème 

Helemaal van dit moment zijn de choux à la crème, wat Frans is voor met room gevulde soesjes. Deze pracht-exemplaren worden gevuld met een romige vulling (vaak slagroom met banketbakkersroom) en getopt met een mooi glazuurlaagje. 

Tip: wil je écht een feestje maken? Ga dan voor de croquembouche: een toren van soesjes aan elkaar gelijmd met caramel!

Eclairs 

Een variant op bovenstaande is de éclair, die langwerpig gevormd is (meestal 10-15 centimeter lang). De vulling kan bestaan uit allerhande ingrediënten, variërend van slagroom tot ganache, lemon curd en jam. Ook deze worden getopt met heerlijkheden, waarbij vaak rekening wordt gehouden met de vulling. 

Chouquettes 

Geen zin om slagroom te kloppen? Dan zijn chouquettes aan jou besteed. Deze lege soesjes worden simpelweg gebakken en dus niet gevuld, maar wel getopt met parel-kandijsuiker. 

Gougères 

Voor de kaasfans zijn er nog gougères, wat in feite kaassoesjes zijn. Door het deeg wordt kaas gemengd en ze worden vaak als snack geserveerd. 

Naast bovenstaande heerlijkheden bestaan er nog tal van creaties waarin soezendeeg de hoofdrol krijgt. Van de saint-honoré tot Paris-brest, in Frankrijk vind je het allemaal!

Meer weten over de Franse keuken? Kijk dan naar Grenzeloos Koken met Estée.