Tarte tatin
Stap 1:
Was de peren en schil ze (bewaar de schillen). Snijd de peer in partjes (bewaar de pitjes). Leg de schillen op de bodem van een diepe pan en leg de partjes peer, de pitjes, kruidnagel, pimentkorrels en kaneelstokje erbovenop. Voeg 120 g suiker toe en schenk er water op tot alles net onder staat. Doe de deksel op de pan en laat circa twee uur stoven op laag vuur.
Stap 2:
Haal na een uur de partjes peer uit de pan en leg ze dakpansgewijs in een met bakpapier beklede springvorm of ronde ovenschaal (28 cm).
Stap 3:
Schep de schillen, pitjes en kruiden uit de pan. Voeg de koude boter toe en laat smelten. Schenk de kokosmelk erbij en laat het geheel inkoken tot een toffee-achtige saus. Voeg optioneel een scheutje Raki toe en flambeer.
Tip van Karsu:
Voeg eventueel wat water toe aan de pan wanneer de karamel te plakkerig is. Mocht de karamel te weinig zijn voeg dan voordat je de boter toevoegt wat van de overige suiker toe.
Stap 4:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schenk de toffee-saus over de partjes peer in de springvorm. Leg de ronde lap bladerdeeg eroverheen. Bak de tarte tatin in circa 25-35 minuten goudbruin en gaar.
Hangop
Doe de honing, mascarpone en hangop in een kom en meng door elkaar.
Opmaak
Stamp de pistachenootjes grof met de vijzel. Snijd de randen van de tarte tatin los van de springvorm en keer om met behulp van een bord. Garneer met de helft van de hangop en pistache. Serveer de tarte tatin met de resterende hangop-room.
Tip van Karsu:
Dit recept is ook lekker met kaki-fruit
0 reacties