Bewust en smakelijk broodbeleg

Dat Nederlanders gek zijn op een boterham bij het ontbijt of de lunch is algemeen bekend. Niks mis mee, mits je niet alleen zoete of vette toppings gebruikt. Welke soorten beleg passen binnen een bewuste levensstijl?
Groente
Probeer zo vaak mogelijk groente te verwerken in je eten. Beleg je boterham bijvoorbeeld met geprakte avocado, een prima alternatief voor boter of mayonaise. Met wat versgemalen peper en een klein beetje zout geef je veel smaak. Plakjes tomaat, komkommer, paprika of wortel zijn een goede toevoeging op je gewone beleg, net als kiemen (bijvoorbeeld alfalfa of tuinkers), restjes gekookte groente, sla of julienne gesneden kool en wortel. Door groente en rauwkost toe te voegen, ben je sneller verzadigd en zorg je voor gezonde afwisseling. Verder is het altijd een goed idee om zelfgemaakte sandwichspread in huis te hebben.
Kaas
Kaas bevat calcium en andere essentiƫle mineralen en is een bron van vitamines. Kies voor een niet te vette variant. Op de verpakking staat een getal dat het vetgehalte aangeeft. Hoe lager het cijfer, hoe minder verzadigd vet.
Tip: kies voor producten met veel smaak, daardoor ben je sneller verzadigd dan wanneer je voor milde smaken kiest. Een kaas met karakter is een perfect uitgangspunt. Kies bijvoorbeeld voor Old Amsterdam 35+.
Vleeswaren
Kies voor magere soorten, zoals fricandeau, rosbief, kipfilet of (gekookte) ham. Probeer vette soorten of sterk bewerkte vleeswaren (zoals worst) te vermijden.
Vis
Vis is een uitstekende bron van eiwitten en de vette soorten leveren hele gezonde vetzuren. Vis kan prima als broodbeleg dienen. Denk bijvoorbeeld aan zalm, makreel of haring, of kies voor vis uit blik zoals tonijn.
Bekijk meer tips voor een bewuste levenstijl via Frisse Start