De smaak is zacht en delicaat, maar het aantal bereidingen is onuitputtelijk. Van klassiek à la Flamande (lekker met een eitje, botersaus en ham) en romige soepen, tot uiteenlopende variaties met zalm, gerookte ham, salades en zelfs carpaccio! Ja, deze schone dame is van alle markten thuis.
Ook bij PLUS zijn ze gek op deze adellijke groente en ze gaan er dan ook met zorg mee om. Alleen de allerbeste exemplaren, zorgvuldig gestoken door de beste telers uit Nederland, liggen in de kratjes te pronken tot de volgende liefhebber de verleiding niet kan weerstaan.
Wist je trouwens dat het oogsten van asperges een secuur werkje is? Doordat ze vrij snel breken en daarbij paars kleuren zodra ze het daglicht zien, moeten ze op het juiste moment (wanneer ze nét met hun kopjes boven de zandbodem uitsteken) en met beleid worden gestoken. Onder andere hierdoor zijn ze iets prijziger dan meer alledaagse groenten als broccoli en sperziebonen.
Asperges van goud
Net als bij de eerste nieuwe haring, gaat het er bij de eerste witte Hollandse asperges ook heftig aan toe. De eerste kistjes worden traditioneel voor hoge bedragen geveild en verdwijnen vaak naar sterrenrestaurants in Nederland. Gelukkig zijn we op dit moment middenin het seizoen en kan iedereen er optimaal van genieten.
Tip: check of de asperges vers zijn door ze kort tegen elkaar te wrijven. Piepen ze? Dan heb je de juiste te pakken! Bewaar ze vervolgens in een vochtige theedoek in de groentela en ze blijven nog een paar dagen sappig en vers.
Vergeet overigens nooit de schillen te bewaren: hier trek je – in het kookvocht van de asperges – een heerlijke bouillon mee voor een soepje de volgende dag. Garneer met wat overgebleven asperges in stukjes, stukjes ham en fijngehakte peterselie!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PLUS. Meer weten over deze samenwerking? Kijk dan hier.