Kooktips

Kropsla: vers en veelzijdig

99% van de Nederlanders eet wel eens kropsla. Tijd om eens wat meer te weten te komen over deze knapperige groente!

Altijd vers
Een zomerse salade smaakt natuurlijk het beste wanneer je verse sla gebruikt. Dat is niet moeilijk: kropsla is eigenlijk altijd vers! In tegenstelling tot andere groentes, kan kropsla niet worden ingevroren, gedroogd of in een conservenblik worden bewaard. Het beste is om de sla aan de krop te kopen en niet te klein te snijden: door scheuren en snijden gaan namelijk voedingsstoffen verloren. Kropsla is het hele jaar door uit Nederland verkrijgbaar: in de zomer uit de vollegrond en de rest van het jaar uit de kas. De kropsla wordt ambachtelijk geteeld en met de hand geoogst.

Van het gezonde soort
Met veel vezels, vitamines, ijzer en water en weinig calorieën is kropsla een gezonde keuze. Er zijn verschillende soorten kropsla. Botersla is misschien wel het meest bekende: een soort die zijn naam dankt aan een heerlijke, zachte smaak. Andere soorten kropsla waar je van kunt genieten zijn bijvoorbeeld eikenbladsla, Lollo Biondo en Lollo Rosso (de rode variant).

Makkelijk in gebruik
Kropsla is een goede basis voor een snelle en makkelijke lunch of maaltijd: even de blaadjes van de krop afplukken, eventueel een dressing en wat andere ingrediënten toevoegen en klaar ben je! Beginnen de blaadjes wat slap te worden? Gooi de krop niet weg, maar leg de blaadjes even in een bad van water met ijsblokjes om ze een frisse oppepper te geven. Heb je wat meer tijd of geen zin in rauw? Met kropsla kun je ook heerlijke en verrassende warme gerechten maken, zoals slastamppot of slasoep.

Bekijk alle recepten met kropsla