Witte bonensoep met kip

0
Makkelijk

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Laat de witte bonen een nacht van te voren weken in ruim water. Pel en snipper de ui en knoflooktenen. Snijd de preien in dunne ringen. Bewaar een handje van het witte van de prei. Snijd de peen en knolselderij in blokjes.

Smelt een klontje boter in een diepe pan en fruit hierin de ui, prei en knoflook een paar minuten. Voeg ook de wortel en knolselderij toe en fruit circa 5 minuten. Voeg de tijm, laurier en de witte bonen toe en meng goed door elkaar. Blus af met witte wijn. Laat kort doorkoken en vul de pan aan met kippenbouillon zodat alles onder staat. Laat de soep in circa 45 minuten garen. Pocheer het laatste kwartier de kipfilet op laag vuur in de soep.

Snijd ondertussen het brood in kleine blokjes. Rooster het brood in een pan met een scheutje olijfolie, zout en peper tot goudbruine croutons. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Blancheer de doperwtjes kort in kokend water en spoel daarna koud. Haal de kipfilet uit de pan. Verwijder de tijm en laurier. Haal ook een soeplepel witte bonen uit de pan. Pureer soep met een staafmixer of blender tot een gladde soep.

Roer de eidooiers los met de slagroom. Roer dit mengsel door de soep. Laat de soep nu niet meer koken. Snijd de kipfilet in plakjes.

Serveren
Serveer de soep in een diep bord. Maak de soep af met wat doperwtjes, witte bonen, dungesneden prei, kip, croutons en een scheutje olijfolie. Strooi er evt. nog wat piment over.

Ingredienten

4
Personen

Voor de soep

  • 250 g gedroogde witte bonen
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 prei
  • 1 winterpeen
  • 0.25 knolselderij
  • klontje roomboter
  • 0.5 bosje tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 100 ml witte wijn
  • 1.5 kippenbouillon
  • 1 biologische kip
  • 2 sneetjes oud brood
  • olijfolie
  • 75 g dopererwten
  • 2 eidooiers
  • 100 ml slagroom
  • 1 tl piment

Extra nodig

  • diepe pan
  • keukenpapier
  • staafmixer of blender
Geef je waardering
0