The Taste of Cooking: Ui

5
Gemiddeld
The Taste of Cooking: Ui

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Klassieke Franse uiensoep

  • Snij de uien in halve ringen en de knoflook in plakjes. Snij de kort van het brood af en rasp de kaas.
  • Verwarm de olie in een grote (brede) kookpan, voeg de uien en knoflook toe en bak ze in circa 25 minuten op laag vuur onder regelmatig roeren totdat de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karamelliseren. Dit is essentieel voor een goede uiensoep.
  • Voeg de bloem toe en verwarm al roerend 2 minuten.
  • Schenk de bouillon en witte wijn er bij. Voeg tijm en laurier toe en laat de soep 20-25 minuten zachtjes koken.
  • Breng de uiensoep op smaak met zeezout. Verwijder tijm en laurier.
  • Snijd de sneetjes brood in blokjes van 1 cm, bestrooi met kaas en vorm ze bergjes, laat ze in 6-8 minuten onder de ovengrill smelten en goudbruin kleuren.
  • Schep de soep in voorverwarmde diepe borden of soepkoppen en leg de croûton ‘bergjes’ bovenop.

Crémeuse van ui en witlof met sinaasappeluitjes, zeeduivel en salie olie

Crémeuse

  • Snipper de uien grof, snij de knoflook in plakjes en de aardappel in blokjes van 1 cm.
  • Haal de lelijke buitenblaadjes van de witlof en snijd een halve cm. van de onderkant. Snijd de stronkjes in stukken van 2 cm.
  • Verwarm olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook glazig, voeg witlof toe en verwarm 1 minuut mee.
  • Blus af met bouillon en bier, voeg aardappel toe en laat 10 minuten zachtjes koken tot de aardappel gaar is.
  • Voeg de slagroom en melk toe, breng opnieuw aan de kook en pureer de soep met de staafmixer. Giet de crémeuse door een fijnmazige zeef in een schone pan.
  • Voeg zeezout toe naar smaak.

Sinaasappeluitjes

  • Snij de uien in halve ringen. Rasp een halve sinaasappel, pers de sinaasappels uit en vang 250 ml op.
  • Fruit de uien glazig in olijfolie, voeg saffraan toe en fruit enkele seconden mee, blus af met sinaasappelsap, voeg honing, laurier en sinaasappelrasp toe.
  • Laat de ui op laag vuur indampen tot ze stroperig zijn.

Salie olie

  • Wrijf salie fijn in de vijzel. Doe in een pan, voeg olijfolie toe en verwarm tot 40 - 45 graden.
  • Laat 10 minuten van het vuur af trekken en schenk door een zeef.

Zeeduivel

  • Snijd de zeeduivelfilet in medaillons (mootjes). Kruid ze 5 minuten voor het bakken licht met zeezout.
  • Verhit een bakpan met iets olijfolie, bak de zeeduivel op hoog vuur elke kant 1 minuut en laat ze in de oven bij 175 graden nog ca. 3 minuten garen

Presentatie
Verdeel de sinaasappeluitjes over voorverwarmde diepe borden. Leg er een zeeduivelmootje, schenk de crémeuse rondom en druppel er salieolie in.

Ingredienten

4
Personen

Klassieke Franse uiensoep

  • 4 el olijfolie
  • 5 grote gele uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el bloem
  • 200 ml droge witte wijn
  • 2 l runderbouillon
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 4 sneetjes wit brood
  • 200 g Gruyère kaas

Crémeuse van ui en witlof

  • 3 middelgrote gele uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 stronkjes witlof
  • 2 el olijfolie
  • 350 ml kippenbouillon
  • 1 flesje witbier
  • 1 middelgrote aardappel (bloemig)
  • 100 ml slagroom
  • 100 ml volle melk

Sinaasappeluitjes

  • 2 uien
  • 4 sinaasappels
  • 5 saffraandraadjes
  • 1 el honing
  • 1 vers laurierblaadje

Salie olie

  • 8 blaadjes salie
  • 100 ml olijfolie extra vierge

Zeeduivelfilet

  • 400 g zeeduivelfilet
  • zeezout
  • olijfolie
Geef je waardering
5