De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

the taste of cooking: meiraap

60 min kooktijd
The Taste of Cooking: Meiraap

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Meiraap gemarineerd, gekaramelliseerd en gepoft, rosé gebraden lamshaasje, rode wijn vinaigrette, meloesuitjes en in kataïfideeg krokant gebakken risotto

Meiraapcrème 

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Verpak de 4 meirapen elk afzonderlijk in aluminiumfolie en pof ze gaar in circa 35 minuten.
  • Schil en kook de aardappels gaar.
  • Pel de schil van de meirapen.
  • Snijd al het vruchtvlees klein.
  • Pel en snijd de sjalot en knoflook fijn.
  • Fruit sjalot en knoflook in een sauteuse, voeg de fijngesneden meiraap en room toe en breng aan de kook.
  • Laat circa 5 minuten rustig koken.
  • Pureer het mengsel met de aardappels fijn in de keukenmachine.
  • Wrijf de puree door een bolzeef en breng op smaak met zeezout en peper.
  • Snijd de meiraap met rode schil in plakken van 2 mm dik, op de snijmachine of op de mandoline. Blancheer ze circa 30 seconden in gezouten kokend water.
  • Laat ze uitlekken en drogen op keukenpapier.

Meiraap gemarineerd

  • Snijd de ‘red meat radish’ op de snijmachine in papierdunne plakken en blancheer ze circa 20 seconden in gezouten kokend water.
  • Laat ze uitlekken en drogen op keukenpapier.
  • Ze worden later gemarineerd met rode wijnvinaigrette.

Meiraap gekaramelliseerd

  • Snijd de gele meiraap in parten en tourneer ze.
  • Blancheer ze beetgaar in gezouten kokend water en laat ze afkoelen.

Rode wijnvinaigrette

  • Breng de rode wijn, port en kalfsfond aan de kook en laat tot de helft inkoken.
  • Voeg de rode wijnazijn toe.
  • Roer de olijfolie er door en breng op smaak met peper en honing.

Meloesuitjes

  • Pel de meloesuitjes.
  • Smelt de boter in de kippenbouillon.
  • Voeg de meloesuitjes toe en stoof ze op laag vuur gaar.
  • Voeg de azijn toe.

Lamshaasjes

  • Vijzel de specerijen.
  • Bestrooi de lamshaasjes met zeezout en de gevijzelde specerijen.
  • Braad ze rosé in de koekenpan in roomboter.

Krokante risotto

  • Pel en snipper de sjalot.
  • Breng de bouillon tegen de kook aan.
  • Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem.
  • Voeg de sjalot toe en fruit in circa 4 minuten op laag vuur.
  • Fruit de risotto tot de korrels glanzend zijn.
  • Schenk de wijn en vermout erbij, zet het vuur iets hoger en laat de wijn tot twee derde verdampen.
  • Voeg de bouillon in 5 delen toe aan de rijst.
  • Schenk het eerste deel erbij en blijf roeren tot de rijst de bouillon heeft opgenomen.
  • Schenk het tweede deel erbij en blijf roeren.
  • Voeg de overige bouillon in nog drie etappes toe en wacht elke keer tot de rijst de bouillon heeft geabsorbeerd.
  • Blijf continue roeren, dit zorgt voor de romige structuur van de risotto.
  • Na circa 20 minuten zal de risotto al dente zijn.
  • Meng de Parmezaanse kaas door de risotto.
  • Laat de risotto afkoelen.

Risotto paneren

  • vorm van de risotto balletjes ter grootte van een golfbal.
  • Druk in het midden een stukje mozzarella en een theelepel truffelpuree.
  • Druk de bolletjes stevig aan en vorm gelijkmatig rond.
  • Trek de slierten kataïfideeg uit elkaar, houd goed afgedekt om uitdrogen te voorkomen
  • Bestuif een risottobolletje licht met bloem, wentel door losgeklopt eiwit en verpak in kataifideeg, druk het deeg stevig aan.
  • Bevochtig het deeg met iets eiwit zodat het beter bij elkaar blijft zitten.

Eindbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 ºC.
  • Bak de risotto in de oven in circa 6 minuten krokant.
  • Verhit roomboter in een koekenpan en bak de getourneerde meiraap goudgeel.
  • Voeg honing toe en laat op middelhoog vuur karamelliseren.

Presentatie

  • Alles ‘speels’ op 1 bord.
  • Maak een compositie van plakjes rode meiraap, bestrijk ze met rode wijnvinaigrette en leg daar de krokante risotto bij.
  • Snijd de lamshaasjes in schuine plakken en leg ze tegen de gekaramelliseerde meiraap aan.
  • Vul de plakjes meiraap met de meiraapcrème en vouw ze maanvormig dicht.
  • Leg de meloesuitjes en basilicumcress tussendoor. 

In The Taste of Cooking neemt Meesterkok Angélique Schmeinck je mee op smaakavontuur.  Zij laat je zien dat ingrediënten hun eigen favoriete smaakvrienden hebben, hoe je smaken creëert en hoe je unieke gerechten samen stelt. The Taste of Cooking gunt je een blik in het brein van een echte Meesterkok. Het is inspirerend, en fascinerend, hoe Angélique steeds nieuwe combinaties en bereidingen weet te bedenken. In The Taste of Cooking heeft ze alle ruimte haar ideëen over te brengen aan jou, zodat je met nieuwe visie op ontdekkingreis kunt in de keuken.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker