De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

somalische halwa

Week in een kom de saffraandraadjes in 250 milliliter lauwwarm water en laat afkoelen. Hak de pinda’s en pistachenoten grof. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Breng in een grote pan met dikke bodem 1,25 l water met 1 kg suiker en 15ml citroensap aan de kook.

60 MIN
Somalische halwa

Een recept van

Mounir Toub

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Voorbereiding
Week in een kom de saffraandraadjes in 250 milliliter lauwwarm water en laat afkoelen. Hak de pinda’s en pistachenoten grof. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.

Somalische halwa
Breng in een grote pan met dikke bodem 1,25 l water met 1 kg suiker en 15ml citroensap aan de kook. Laat in een andere pan de boter smelten en bruin kleuren. Voeg 2 tl van de kardemom en van de 1 tl nootmuskaat toe en laat de specerijen oplossen in de gebruinde boter. Roer in een kom het maïszetmeel met de saffraan en het weekwater glad. Voeg dit mengsel al roerend toe aan het kokende suikerwater. Laat op het vuur al roerend binden en circa 5 minuten met de deksel op de pan koken. Roer vervolgens de zonnebloemolie erdoor. Laat wederom met de deksel op de pan koken en roer gedurende 30 minuten om de 4 minuten goed door. Voeg de overige halve theelepel kardemom en nootmuskaat toe. Roer nu ongeveer 10 minuten tot er olie van het mengsel gaat afscheiden. Schep deze olie uit de pan. Voeg als het mengsel 110°C is, de gebruinde specerijenboter toe. Roer en laat ongeveer 5 minuten koken. Om te testen of de halwa goed is doe je een klein beetje van het mengsel in ijswater. Als het zacht blijft is het nog niet goed. Als het stevig is, is het mengsel klaar om gestort te worden. Vermeng de gemalen pistachepitten en pinda’s erdoor. Vet een schaal in met wat zonnebloemolie. Schenk de halwa erin en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes.

Serveren
Laat de halwa 1 uur afkoelen en snijd het in de gewenste vorm.

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker