Rosbief: braden of bakken?
Eén van de meestgestelde vragen als het om de bereiding van rosbief gaat. Moet je ‘m nou braden of bakken? Want is er een verschil? Zeker wel, als we Swinkels mogen geloven. “Door rosbief langzaam te braden wordt het veel malser dan door het stuk vlees snel te bakken in de pan.” Ook geeft hij aan dat rosbief braden veel beter te controleren. “Neem de tijd en ga voor ‘langzaam’ braden."
Hoe bak je rosbief?
Swinkels eerste tip om rosbief te bereiden begint bij het begin: de temperatuur van het vlees. 'Haal de rosbief een half uur voordat je 'm gaat bereiden uit de koelkast, zodat-ie op kamertemperatuur komt.''
Rosbief in de oven
- Haal de rosbief een half uur voordat je 'm gaat bereiden uit de koelkast.
- Verwarm je oven voor op 150° Celsius.
- Wanneer de rosbief op kamertemperatuur is, kruid en marineer je het vlees. Tip: masseer de kruiden en marinade goed in het vlees anders bakt het los bij het aanbraden.
- Braad het vlees op hoog vuur rondom bruin. Als je rosbief gaat braden, kun je dat best doen in geklaarde boter, in de supermarktschappen ook wel te vinden als 'Ghee'.
- Haal het vlees uit de pan en laat voor circa 45 minuten garen in de oven.
- Laat de rosbief (verpakt in aluminiumfolie) minstens 5 minuten ‘rusten’.
Wanneer is rosbief gaar?
Bij een kerntemperatuur van 51 tot 54 °C graden is de varkenshaas mooi rosé. De kerntemperatuur van je vlees kun je meten doormiddel van een kernthermometer.
Hoeveel rosbief per persoon?
Voor een hoofdgerecht reken je zo'n 150 gram vlees. Wij raden dan ook aan om 150 gram rosbief per persoon aan te houden.
Hoe rosbief snijden?
Rosbief snijd je tegen de nerfrichting in.
Welke groenten bij rosbief?
Rosbief is heerlijk met groenten uit de oven. Wij noemen: wortel, pompoen, pastinaak, spruitjes en zoete aardappel. Maar ook met knapperige frietjes of hasselbackaardappelen.
Welke saus is lekker bij rosbief?
Rode-wijnsaus past heerlijk bij een malse en sappige rosbief. Geen wijnliefhebber? Je kunt het vlees ook heel goed serveren met een stroganoffsaus.
Is rosbief gezond?
Jazeker! Rosbief is mager vlees en bevat relatief weinig verzadigde vetten. Het vlees zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen dat bijdraagt aan een gezonde spieropbouw.
0 reacties