Rode linzensoep

22
Makkelijk

Bereidingswijze

40 minuten kooktijd
220 minuten totale tijd

Kippenbouillon
Zet kippendelen op met anderhalve liter koud water en breng aan de kook. Schep, als het water kookt, met een schuimspaan het schuim van de bouillon. Schep met een pollepel het vet eraf.

Pel de ui. Snijd de wortel, ui, prei en bleekselderij in kleine stukken. Voeg de groenten, specerijen, kruiden en zout toe en breng de bouillon tegen de kook aan (niet laten koken). Haal regelmatig het schuim en vet uit de bouillon. Laat de bouillon zeker 2 uur op laag vuur trekken.

Zeef de bouillon en laat het vervolgens tot 1 liter inkoken. Breng eventueel nog op smaak met zout en versgemalen peper.

Linzensoep
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn. Vijzel het komijnzaad en korianderzaad tot poeder.

Verwarm de helft van de olijfolie en een eetlepel boter in een pan en voeg knoflook en ui toe en laat op laag vuur 3 minuten fruiten (zonder te kleuren).

Voeg de tomatenpuree toe en laat 1 minuut op laag vuur ontzuren.

Bak (myoteer) de gemalen komijn en koriander 1 minuut op laag vuur mee.

Voeg de kippenbouillon en linzen toe en breng het aan de kook.

Laat de soep 25 minuten koken. Schil intussen de aardappels en bospeen en snijd ze in gelijkmatige blokjes van 1 bij 1 centimeter. Ris de oregano van 4 takken en snijd de blaadjes fijn. Voeg de aardappels, wortels en gesneden oregano toe aan de soep en breng weer aan de kook.

Laat de soep nog ongeveer 30 minuten op laag vuur pruttelen tot de aardappels, wortels en de linzen gaar zijn.

Serveren
Schep de soep in een groot soepbord, besprenkel met olijfolie en bestrooi met oreganoblaadjes

TIP
Als je van een gladde soep houdt, kun je de linzensoep nog pureren met een staafmixer.

Ingredienten

4
Personen

Voor de kippenbouillon

  • 1 kg kippendelen (nek, vleugels, karkas) of een soepkip in stukken verdeeld
  • 50 g ui
  • 50 g wortel
  • 50 g bleekselderij
  • 50 g prei
  • 6 takken tijm
  • 6 takken peterselie
  • 1 laurierblad
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 5 korianderzaden
  • 1 el zout
  • versgemalen peper

Voor de linzensoep

  • 200 g rode linzen
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el komijnzaad
  • 2 el korianderzaad
  • 100 ml olijfolie
  • 1 el roomboter
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 Roseval aardappels met schil
  • 1 bospeen
  • 6 takken oregano

Extra nodig

  • schuimspaan
  • pollepel
  • vijzel
Geef je waardering
22