De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

rode kool met chipolata worst

Een gerecht uit de Belgische keuken: deze rode kool met chipolata worst. Rode kool kan erg lekker zijn tijdens de herfst of winter.

45 MIN
Rode kool met chipolata worst

Een recept van

Wim Ballieu

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Schil de appels en de uien en snijd ze in grote stukken. Smelt een klontje boter in een grote pan op een zacht vuur. Stoof hierin de uien en de appelen. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd doormidden. Verwijder het harde, witte stuk in het midden. Snijd de kool in hele fijne reepjes en doe deze bij de gestoofde appel en ui. Voeg hierbij een klein scheutje water.

Bind de takjes tijm en de laurierblaadjes samen met keukentouw en hang dit ‘bouquet garni’ in de kookpot. Neem een thee-eitje en steek hierin de kruidnagels, jeneverbessen en steranijs. Hang dit ook in de kookpot met rode kool. Hang het eitje laag genoeg in de pot, zodat de kruiden al hun smaak kunnen afgeven. Laat op een zacht vuurtje 20 minuten pruttelen. Verwijder het kruidentuiltje en het thee-ei met de kruiden. Roer nu nog een flinke eetlepel aalbessenconfituur door de rode kool.

Schil de aardappels en spoel schoon. Laat ze 20 minuten koken in gezouten water. Giet af en breng op smaak met fijn gesneden peterselie.

Smelt een flinke klont boter in een pan. Leg de chipolata’s in de pan. Zorg dat je pan niet tè heet is, zodat de worstjes niet open springen. Schil en snipper nog een klein uitje en leg dit tussen de worstjes. Als de  worstjes gaar zijn, haal je ze uit de pan. Blus nu met een flinke scheut water. Voeg hier een goeie eetlepel mosterd bij. Laat de saus even inkoken.

Serveer de rode kool met de chipolata’s, de aardappelen en wat saus.

Onze Vlaamse kok Wim Ballieu steekt in de nieuwe reeks ‘De Streken van Wim’ de grens over voor een culinaire roadtrip door Nederland. Tien afleveringen lang maakt hij klassieke Belgische gerechten op basis van de beste Hollandse ingrediënten. Met zijn jeep en mobiele keuken trekt hij van streek naar streek, op zoek naar typisch Nederlandse producten en de gepassioneerde mensen die verantwoordelijk zijn voor het productieproces. 

De reis brengt hem langs kwekers en telers, boeren en bakkers en hij leert niet alleen hen, maar vooral hun producten beter kennen. Voorbeelden zijn stoofvlees met Friese mosterd en bier, steak tartaar met Amsterdamse tafelzuren en vol-au-vent met Chaams hoen. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker