Platte peren-amandeltaart

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

80 minuten totale tijd

Gepocheerde peren
Schil en halveer de peren. Verwijder met een parisienneboor de klokhuizen. Verwarm de wijn, steranijs en het kaneelstokje tot net onder het kookpunt. Voeg de peren toe en gaar de peren in circa 15 minuten. Haal de peren met een draadspaan uit het kookvocht en laat de peren afkoelen en uitlekken. Roer het aardappelzetmeel met een scheutje water tot een papje. Breng het kookvocht aan de kook en voeg het aardappelzetmeel toe. Bind af tot yoghurtdikte. Bewaar het kookvocht om de taart mee te bestrijken.

Harde wenerdeeg
Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, suiker en het ei. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.Druk het deeg plat, verpak in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rol het deeg dun uit. Vet de bakvorm in en bekleed met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Victoriabeslag
Meng het amandelschaafsel met de suiker en het eiwit.

Beslag
Roer de boter met de suiker luchtig en roer het ei en het zout erdoor. Voeg de bloem en de melk toe en roer tot een soepel beslag. Verdeel over het deeg en druk de gepocheerde peren met de bolle kant naar boven in het beslag. Bestrooi de rand van de taart met het victoriabeslag. Bak de taart in circa 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen en bestrijk met het achtergehouden kookvocht. Bestuif met poedersuiker.

Ingredienten

1
Porties

Gepocheerde peren

  • 6 peren
  • 500 ml witte wijn
  • 50 g suiker
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el aardappelzetmeel

Harde wenerdeeg

  • 300 g bloem
  • 200 g roomboter
  • 100 g suiker
  • 1 ei

Victoriabeslag

  • 100 g amandelschaafsel
  • 100 g suiker
  • 1 eiwit

Beslag

  • 250 g zachte roomboter
  • 250 g suiker
  • 1 ei
  • zout
  • 250 g bloem
  • 20 ml melk

Extra nodig

  • parisienneboor
  • draadspaan
  • plasticfolie
  • ronde bakvorm van 45 cm doorsnede
  • poedersuiker om te bestuiven
Geef je waardering
2