Pistache-macarontaart met frambozen en vanillemousse

26
Gemiddeld

Bereidingswijze

90 minuten totale tijd

Vandaag maakt Hidde heerlijke macarons, dé lekkernij uit Frankrijk. En daar maakt hij er een prachtige macarontaart met frambozen van! 

Pistachespijs
Draai de pistache met de suiker en het eiwit in de mixer tot een spijs. 

Pistachebodem
Meng het spijs, de boter en de bloem door. Meng het ei er dan door en kneed tot een egaal deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 170°C. Rol het deeg uit tot circa 5 millimeter dikte en steek er een ring uit van 20 cm ø. Bak het deeg in circa 20 minuten goudbruin en gaar. 

Macaronbeslag
Verwarm de oven voor op 125°C. Maal de poedersuiker, het amandelschaafsel en de pistache tot een fijn poeder. Verdeel het eiwit in 2 gelijke delen. Roer de ene helft door het pistache-bloemmengsel. Breng de suiker en het water aan de kook tot 118°C. Klop de rest van het eiwit op in een vetvrije mengkom. Voeg de suiker toe en klop verder stijf, op halve snelheid van de keukenmachine. Meng het stijve schuim door het pistachemengsel. Schep het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit twee spiralen van 24 centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Spuit de rest van het macaronbeslag, doppen van circa 4 cm ø, op de bakplaat. Snijd de extra pistache in kleine stukjes en strooi deze over het beslag. Bak de macarons in circa 20 minuten gaar. 

Pâte à bombe
Klop de eidooiers luchtig. Breng de suiker met het water aan de kook tot 115°C. Giet de kokende siroop bij de luchtige eidooiers en verlaag de snelheid van de keukenmachine. Klop het mengsel koud.

Vanillemousse
Week de gelatine in koud water. Halveer de vanillestokjes in de lengte, schraap het merg eruit en laat dit in 250 gram slagroom trekken op laag vuur. Los de gelatine op in de warme slagroom. Laat afkoelen en klop de rest van de slagroom lobbig in de keukenmachine. Meng de vanilleroom door de pâte à bombe. Spatel de lobbige room door en schep in een spuitzak met een gladde spuitmond. 

Frambozenconfiture
Breng de frambozen met de kristalsuiker en de pectine aan de kook. Giet de frambozenconfiture uit en laat dit afkoelen. Schep de frambozenconfiture in een spuitzak. 

Opmaak
Leg de plak pistachedeeg op het serveerbord, spuit er enkele doppen vanillemousse op. Leg de macaron met de platte kant naar boven op het pistachedeeg. Spuit de vanillemousse in een spiraal op de macaron en beleg deze met de frambozenconfiture. Leg de frambozen om de rand heen. Dek af met een tweede macaronplak. Spuit nog wat toefjes vanillemousse op de taart en spuit wat vanillemousse tussen de kleine macarons. Zet de kleine macarons op de taart, garneer met de frambozen, gehakte pistache en de poedersuiker.

Ingredienten

1
Porties

Pistachespijs

  • 40 gr gepelde ongezouten pistachenoten
  • 40 gr fijne kristalsuiker
  • 1 el eiwit

Pistachebodem

  • 80 g pistachespijs
  • 80 g roomboter
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 30 g eieren
  • 200 g bloem

Macaronbeslag

  • 300 g poedersuiker
  • 250 g amandelschaafsel
  • 50 g pistachenootjes + extra ter garnering
  • 220 g eiwit
  • 300 g kristalsuiker
  • 75 g water

Pâte à bombe

  • 90 g eidooier
  • 60 g water
  • 175 g fijne kristalsuiker

Vanillemousse

  • 8 g gelatineblaadjes
  • 2 st vanillestokjes
  • 450 g slagroom
  • 100 g pâte à bombe

Frambozenconfiture

  • 100 g frambozen
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 3 g poederpectine

Extra benodigdheden:

  • 1 st taartring met een doorsnee van 24 cm
  • 1 st taartring met een doorsnee van 20 cm
  • 1 st bakplaat
  • 1 st bakpapier
  • 1 st thermometer
  • 1 st spuitzakken met gladde en gekartelde spuitmond
Geef je waardering
26