De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

paratha van yam gevuld met rode lentehoning-kip, geserveerd met sopropo-salade

60 min kooktijd
Paratha van yam gevuld met rode lentehoning-kip, geserveerd met sopropo-salade

Een recept van

Kiran Jethwa

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Gepocheerde kip

  • Ontbeen de kip en snijd in kleine blokjes. Pocheer de blokjes op laag vuur circa 20 minuten in honing en zorg ervoor dat het geheel niet aan de kook raakt.
  • Zodra de blokjes gaar zijn, laat de honing uitlekken en zet beide opzij.
  • Voeg in een hete pan de komijnzaadjes en szechuanpeper samen en rooster deze in de hete olie.
  • Zodra de zaadjes hun aroma vrijgeven, doe je de gepocheerde kip erbij. Zorg ervoor dat de zaadjes niet aanbranden.
  • Voeg een groene chilipeper, een snufje zout en een paar druppels citroensap toe en zet opzij.

Paratha-deeg

  • Snijd de geschilde yams in blokjes en kook in gezouten water.
  • Zodra de yams gaar zijn, stamp je ze tot een homogene massa. 
  • Voeg het rotimeel, 100 ml olie (gebruik de rest om te bakken), de masala en een snufje zout toe aan de gestampte yams. 
  • Kneed vervolgens goed door om de gluten in het deeg zoveel mogelijk te activeren.
  • Rol het deeg uit tot schijven ter grootte van een bord.
  • Doe een lepel van de honingkip op elke schijf en vouw ze alle om tot een kleine rechthoek om een vierkant pakketje van 5-7 cm te vormen. Zorg ervoor dat je alle randen goed dicht drukt. 
  • Ga door tot alle kip op is. Zet overtollig deeg opzij voor een later moment.
  • Bak de pakketjes in een beetje olie tot ze mooi goudbruin zijn.  Leg op een bord, breng op smaak met zout en zet opzij.

Salade

  • Meng in een schaal gehakte daikon (witte rammenas), witte ui, fijngehakte koriander, rode chilipeper en een scheutje citroensap, zet vervolgens opzij.
  • Hak de sopropo (bittere komkommer), verwijder de zaadjes en snijd in dunne plakjes. Bestrooi de sopropo vervolgens royaal met zout en zet circa 15 tot 20 minuten opzij zodat de sopropo wat van zijn bittere smaak verliest.
  • Blancheer de sopropo in heet water.
  • Dompel vervolgens in koud water om het kookproces te vertragen.
  • Laat ze dan nog minimaal 10 minuten in het koude water om er nog zoveel mogelijk zout uit te onttrekken.
  • Haal de geweekte sopropo uit het water en doe ze direct in de honing, waardoor ze zoeten worden.
  • Haal na 20 minuten de in honing gemarineerde plakjes sopropo uit de pan en voeg ze toe aan de salade voor een heerlijk zoet tintje.

Kiran Jethwa, bekend van Tales from the Bush Larder, zoekt opnieuw het avontuur op. Hij reist naar ongerepte gebieden in onder andere Bolivia, China, Nepal en Bangladesh voor bijzondere ingrediënten. Hij proeft alles uit de lokale keukens, hoe vreemd de ingrediënten of gerechten ook zijn en kookt zelf op de meest avontuurlijke plaatsen.

Zijn recepten vind je per aflevering vanaf maandag ook op onze website.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker