De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

papeda

Papeda is een typisch Moluks gerecht dat bijna niemand kent. Job en Perry bezochten in de show INDO FOOD Molukse chef Chesron die het klassieke recept met ze deelde. Ga jij het ook proberen?

120 MIN
papeda

Een recept van

Papeda is een typisch Moluks gerecht dat bijna niemand kent. Job en Perry bezochten in de show INDO FOOD Molukse chef Chesron die het klassieke recept met ze deelde. Ga jij het ook proberen?

Bereidingswijze

Stap 1: papeda maken
Doe het sagomeel of aardappelzetmeel in een kom. Meng dat met ongeveer 50 ml koud water. Roer dit door elkaar totdat het een mooi glad dik papje wordt. Doe er 600 ml kokend water erbij, terwijl je met een garde draait. Blijf doorgaan met de garde totdat het een dik papje is. Let op: bij sagomeel wordt het beslag minder stevig dan bij aardappelzetmeel. Bekijk de video om te zien hoe Job en Perry papeda maken.

Stap 2: eerste topping (ikan pindang kuning) maken
Maak de vis schoon en spoel hem goed na met koud water. Zorg dat er geen bloed meer te zien is, dit geeft een bittere smaak. Doe de kruiden en 1 el olie in een blender of vijzel. Meng totdat het een mooie massa wordt: de bumbu. Verwarm olie in een stoofpan en voeg de bumbu toe op laag vuur. Laat het sudderen zodat de smaken vrijkomen. Voeg de vis toe en bak kort mee. Voeg het citroensap en een beetje water toe, totdat de vis net is bedekt. Voeg daun salam, limoenblad en de bouillonblokjes toe. Tip: voeg ook de citroenschillen toe om het frisser te maken. Sluit de pan af en laat de vis op een laag vuur sudderen

Zodra de saus is ingedikt, is het klaar. Dit gerecht kan ook bereid worden met witvis. Let er dan wel op dat je de vis niet te lang laat doorgaren.

Stap 3: tweede topping (asem pedis) maken - optioneel
Snijd de ribbetjes of spareribs los. Verwarm olie in een stoofpan. Fruit hierin de ui, knoflook, lombok-pepers, citroengras, laos en gember. Voeg een beetje water en de bouillonblokjes toe en bak het vlees kort mee. Voeg zoveel water toe dat het vlees driekwart onder water staat. Voeg de tomaten, paprika, daun salam en selderij toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het vlees ongeveer drie kwartier tot een uur sudderen. Tip: als je de asem pedis een dag van tevoren maakt, laat het dan een half uur sudderen in plaats van een uur. Het vlees valt dan niet van het bot af en zal dan voller van smaak zijn.

Stap 4: derde topping (colo colo) maken - optioneel
Mix citroen, limoensap en ketjap in een kom. Snijd de ui fijn, snijd de cherrytomaatjes in vier partjes en snijd de selderijstengels en bosui fijn. Voeg toe en roer goed zodat de smaken vrijkomen. Dit is de basis van een colo colo. deze saus is nu te gebruiken als dipsaus voor vlees of vis met papeda of rijst. De saus kun je ook gebruiken als dressing voor een frisse salade.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker