Loom slingert de IJssel door het Overijsselse landschap. Aan haar oevers bevindt zich een aantal Hanzesteden. De ‘Hanze’ vormde in de late middeleeuwen een handelsverbond tussen steden en kooplieden. In het kielzog van de handelsgeest vond ook een culinaire ontwikkeling plaats.
De verhandelde goederen werden aan de oevers van de IJssel verwerkt. Zo werd in Zwolle het mosterdzaad gemalen en werd toen al de basis gelegd voor dit heerlijke gerecht. Een recept met historie dus!
Overijsselse Mosterdsoep
Pel en snijd de uien in halve ringen. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit de boter in een (soep)pan en fruit de ui en knoflook circa 3 minuten. Schenk het water en de kookroom bij de ui en knoflook en voeg het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook. Kook circa 8 minuten. Zeef de soep en zet weer terug op het vuur. Snijd de prei in ringen. Roer de mosterd en de prei door de soep en laat nog circa 4 minuten pruttelen. Meng in een kommetje een scheutje water met de maïzena en roer door de soep. Breng de soep op smaak met een beetje zout en peper. Verwarm een koekenpan en bak de spekblokjes krokant en gaar in circa 8 minuten
Serveren
Verdeel de soep en de spekblokjes over de soepborden. Snijd het stokbrood in plakken en serveer bij de soep.
Meld je aan en praat mee